Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Ianfu

fyysinen teatteri

 

A first draft development of ”Ianfu”. Fusing Eastern and Western performance styles, Ianfu will be a highly physical theatrical experience based upon untold women’s stories from World War II.

Projektimme nimi on “Ianfu”, joka tarkoittaa japaniksi lohtunaisia. Ianfu on yhteistyöhön perustuva fyysisen teatterin esitys, joka perustuu naisten tarinoihin toisesta maailmansodasta.

Toisen maailmansodan aikana Japanin armeija pakotti monia japanilaisia, kiinalaisia, korealaisia, hollantilaisia ja australialaisia naisia seksiorjuuteen ja työskentelemään ”lohtunaisina” tai prostituoituina Keisarillisen Japanin armeijalle. Aihe on edelleen kiistanalainen Japanissa, jossa hallitus on haluton pyytämään tapahtumia anteeksi kansainvälisen painostuksen edessä.

Näiden lohtunaisten ahdinko on tarina, joka jää muiden toisen maailmansodan aikana tehtyjen hirmutekojen varjoon. Itse asiassa tarinat siitä miten sota on vaikuttanut naisten elämään jää sodassa taistelleiden ja kuolleiden miesten taakse. Tuomalla esille tämän järkyttävän käytännön toivomme lisäävämme tietoisuutta naisten kokemasta tuskasta konfliktien aikana ja muuttavamme olemassa olevia näkökulmia.

Päämääränämme on Saaren kartanossa jatkaa esityksen tekstin työstämistä. Kudomme tutkimistamme lohtunaisista kertovista tarinoista yhden narratiivin. Residenssi antaa aikaa tutkia fyysistä kieltä kokeilemalla elementtejä itämaisesta ja länsimaisesta esitystyyleistä. Tämä fyysinen kieli lisätään harjoituksiin työskentelyn edetessä. Ennen kaikkea haluamme saada valmiiksi esityksestä harjoitteluversion, jonka voimme esittää ja jakaa muiden residenssivieraiden kanssa. Päämääränämme on luoda tasapainoinen, tuomitsematon teos, joka valottaa näiden ”ianfu” (lohtunaisten)-leiman alle haudattujen naisten inhimillisyyttä. Esittämällä esityksen luonnosvaiheessa toivomme saavamme objektiivista palautetta, joka voidaan liittää teoksen jatkotyöstöön.

Työryhmä on Yuko Takeda, Tina Mitchell ja Paul Peers.
Yuko on Helsingissä asuva japanilainen näyttelijä. Tina Mitchell on New Yorkissa asuva australialainen näyttelijä. Paul Peers on newyorkilainen teatteri- ja oopperaohjaaja

Ianfu työskenteli Saaren kartanossa kesä–heinäkuussa 2015.