Hugo Llanes

Taiteilija ja kulttuurifasilitoija

Taiteilija Hugo Llanes syventyy residenssijakson aikana ruokaan liittyviin teemoihin ja kysymyksiin.

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren residenssini aikana työstän ruoan diasporan ja jälkikolonisaation teemoja. Ruoka verrattuna merkityksenantoon. Tarjoaminen taiteellisen toiminnan eleenä. Osallistuminen. Leipäkulttuuri. Performanssitaide.

Odotan residenssin auttavan minua ymmärtämään kuinka ihmiset ovat luoneet sosiopoliittisia ja taloudellisia merkityksiä ruoan ja syötävän ympärille, yhteiskunnan rakentumista ruoan ympärille ja ruokaturvaa yhteiskunnallisena haasteena.

Työmenetelmiäni ovat taiteellinen tutkimus, luonnostelu, päiväkirjamerkinnät ja eri materiaalien ja medioiden, kun performanssin, installaation ja multimedian tutkailu. Työmenetelmäni riippuvat paljon kunkin projektin käsitteellisistä piirteistä. Saaren residenssitaiteilijana haluan tuottaa/kokeilla/tutkia uutta teoskokoelmaa, mutta jatkaa ruokaan liittyvän tutkimukseni ja kiinnostukseni parissa. Työ perustuu pienistä ja keskikokoisista (kädenmuotoisista) leipäveistoksista. Tuotanto perustuu tutkimukseen siitä, kuinka ”Kuoleman leipä” (Pan de Muerto) oli Meksikon kolonisaation tulos ja kuinka se on kehittynyt sen jälkeen. Haluan käsitellä olemassa olevia yhteyksiä ruoan ja yhteisön välillä sekä anteliaisuuden merkitystä ruoan tarjoamisen ja laittamisen kautta

Leipä on mielestäni alusta merkityksille, joka kantaa yhteiskuntiemme symbolisia arvoja. Haluan kokeilla eri ainesosia ja reseptejä.

Käytän kokeissani pääasiassa vehnää, minkä jälkeen koetan toistaa luonnokseni syötävistä materiaaleista. Syötävien tulosten jakaminen muiden Saaren asukkaiden kanssa ja pitohengelle avautuminen aamiaisilla olisi myös osa matkaani ja menetelmääni.

 

Hugo Llanes is an artist based in Iceland. Has a BA from Universidad Veracruzana and holds a MA in Fine Arts from the Iceland University of the Arts. An active member of AIVAG (Artist in Iceland Action VISA Group). Recently awarded with PECDA (Young Creators fund Veracruz State 2022) and allocated with the Icelandic Visual Arts Fund 2022. Selected for the Cross-Residency Reykjavík, a residency program between Clermont-Ferrand and Reykjavík City, 2023. His work involves the study of social-political cracks and aesthetics that erupts from them.
He looks at social circumstances, such as migration food, the abuse of power, and the impact of postcolonialism on Latin America’s new identities. To depict these, he employs artistic research and mediums such as maintenance art, performance, installation, site-specific, participatory art, video art, and extended painting.