Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Maalaus, piirustustaide, grafiikka

Henriikka Kontimo

kuvataiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Tamperelainen kuvataiteilija Henriikka Kontimo työstää residenssissä pidemmälle muutama vuosi sitten toteuttamaansa tekstipohjaista, katsojan kanssa vuorovaikutteista teosta, joka käsittelee luontosuhteen ja parisuhteen eroja ja yhtäläisyyksiä. Tämän lisäksi hän haluaisi tehdä Saaren alueelle varta vasten suunnitellun teoksen. Henriikka opiskelee tällä hetkellä hienopuusepäksi, ja hän aikoo Saaressa ollessaan myös pohtia tapoja yhdistää puusepäntyö taiteelliseen työskentelyynsä.

Hän työskentelee useimmiten paikka- ja tilannesidonnaisesti, ja häntä kiinnostaa nähdä miten residenssi paikkana ja sosiaalisena tilanteena inspiroi. ”On ihanaa täällä voida – omasta arjesta poiketen – keskittyä rauhassa pelkästään omaan taiteelliseen työskentelyyn. Olen työskennellyt monissa residensseissä, ja nuo jaksot ovat olleet todella tärkeitä työskentelyni ja kehittymiseni kannalta. Uudessa ympäristössä päässä syntyy uusia ajatuksia ja uusia yhteyksiä vanhojen ajatusten välillä. Odotan että saan residenssin aikana sekä saatettua loppuun keskeneräisiä asioita että aloitettua uusia”, Henriikka kuvailee. ” Saaressa olen erityisesti nauttinut pitkistä kävelyretkistä ja siitä, kuinka kauas täällä voi nähdä; kuinka avara maisema on.”

Hänen taiteellinen työskentelynsä tapahtuu yleensä ensin aika pitkälle ajatusten tasolla. ”Pyörittelen teoksiani pitkään ajatuksissa ja annan niille käsitteellisen muodon ennen kuin ne saavat konkreettisen, fyysisen muotonsa. Kun teen ajatustyötä tai kirjoitan, työskentelen mieluusti parin, kolmen tunnin jaksoissa, joiden välissä käyn kävelyillä, ruokin itseäni, meditoin, neulon villapaitaa ja luen. Lepuutan aivoja. Kun taas työskentelen teoksen fyysisen toteutuksen parissa, saatan työskennellä pitkiäkin jaksoja kerralla”, hän kertoo.

Henriikka Kontimo (s. 1981) on Tampereella asuva kuvataiteilija, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta tila-aikataiteen osastolta vuonna 2008. Hän opiskelee tällä hetkellä hienopuusepäksi Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa.

 

www.henriikkakontimo.com