Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Helinä Hukkataival

kuvataiteilija, performanssitaiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Työskentelen Saaren kartanossa sekä Inari Virmakosken kanssa että yksin.

Tässä arvaamattomassa ja nopeatempoisessa maailmassa minusta tuntuu entistä tärkeämmältä saada pysähtyä olemaan ilman mitään erityistä tehtävää, ilman yksityiskohtaista ohjelmaa.

Residenssi antaa tilaisuuden rauhoittua hengittämään, kuuntelemaan ja näkemään itseään, työparia, ympäristöä, peltoja, metsää, merta, aistimaan olinpaikan hengitystä ja historiaa, odottamaan, ottamaan vastaan ja reagoimaan ilman suorittamisen painetta.

Kohtaamiset ympäristössä ja kartanossa, vaikutelmien muistiin merkitseminen, liike ja hiljainen oleminen, ajatusten tarkkailu ja niiden jakaminen työparin kanssa ovat sekä yksityistä että yhteistä alkumateriaalia, joka etsii visuaalista muotoa, joka voi olla esitys, interventio, performanssi kameralle, online-performanssi tai jotain muuta.

Inarin kanssa olemme tehneet lyhytkestoista, paikkasidonnaista yhteistyötä eri puolilla maailmaa performanssitapahtumissa ja festivaaleilla, mutta emme kotimaassa paria poikkeusta lukuun ottamatta. Saaren kartanon residenssissä meillä on nyt toivomamme tilaisuus yhteistyöhön.

 

 

Helinä Hukkataival valmistunut 1966 kuvaamataidonopettajaksi Taideteollisesta oppilaitoksessa Helsingissä ja suorittanut kuvataiteilijan AMK tutkinnon Tampereen ammattikorkeakoulun taiteen ja viestinnän osastolla 2007.

Hukkataival on toiminut kuvataiteilijana vuodesta 1969 alkaen ja samanaikaisesti kuvaamataidonopettajana vuoteen 2001 asti. Hänen teoksiaan on nähty näyttelyissä ja festivaaleilla Suomessa ja ulkomailla.

Vuodesta 1990 Hukkataipaleen teokset ovat olleet pääasiassa performanssitaidetta. Vuodesta 2002 hän on työskennellyt myös videota ja vuodesta 2011 valokuvaa käyttäen. Hukkataival sai kuvataiteen valtionpalkinnon 2004.