Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Maalaus, piirustustaide, grafiikka

Heidi Lampenius

Kuvataiteilija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Saaren kartanon residenssissä työskentelen uuden teoskokonaisuuden parissa, joka käsittelee hyönteiskatoa. Maalaussarja tulee muodostumaan hyönteisten muotokuvista. Koska maalaustavassani kuva syntyy poistamalla maali, maalauksissa korostuu olemassa olematon. Niitä voisi verrata jälki fossiileihin – jäljet, joita kuolleet jättävät jälkeensä, kuten askeleen kuluma puisissa rapuissa tai toukansyömät jäljet lehdessä. Ne vertautuvat epäsuoriin todisteisiin elämästä. Maalausten jälki viittaa tässä teoskokonaisuudessa siis hyvin suoraan hyönteisten katoon.

Residenssin aikana keskityn myös kirjallisuuteen aiheeni ympärillä ja kirjoitan tekstin. Laajemmassa perspektiivissä teos kertoo yhdessä elosta, symbioosista: olemme kaikki osa kokonaisuutta ja kokonaisuus on enemmän kuin osiensa summa.

Luontosuhde ja aika ovat keskeisiä ajatuksia työskentelyssäni. Nyt haluan tehdä konkreettisemman kokonaisuuden keskittyen yhteen asioista, jotka koen tärkeäksi. Hyönteiskato voi saada aikaan uudenlaisen ekokatastrofin ja siihen on reagoitava.

Odotukseni residenssin suhteen ovat avoimin mielin kiinnostuneet. Olen valinnut toteutettavaksi hyvin rajatun suunnitelman, joka mahdollistaa, että pääsen heti työhön sisään. Koen että näin minun on helpompi myös antaa aikaa työprosessille, saada uusia ajatuksia ja ideoita, vastaanottaa vaikutteita ympäristöstä.

Valmistuin maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2011, olen päätoiminen kuvataiteilija.

  • 2022: ryhmänäyttelyt Hidden Treasures Schwartz Contemporary (Berliini, Saksa) Lust for Life Helsinki Contemporary, Embrace Akureyrin taidemuseo (Islanti), House by an Architect Fiskars.
  • 2021: yksityisnäyttely Earthbound Helsinki Contemporary, ryhmänäyttelyt Embrace, Norrtälje konsthall (Ruotsi), Hullu rakkaus Lappeenrannan taidemuseo.
  • 2020: ryhmänäyttelyt Impressions Nordic Contemporary (Ranska), Akashi fields forever (Hydra, Kreikka), kokoelmanäyttelyt Korundi ja Kiasma.
  • 2019: yksityisnäyttely Wavelengths Helsinki Contemporary, ryhmänäyttelyt Louder than bombs Berg Contemporary (Islanti), Family Nordic Contemporary (Pariisi, Ranska).
  • Teoksiani on Kiasman, EMMAn, Wihurin, Aineen taidemuseon, HUS, Proartibus ja Suomen Pankin kokoelmissa.