Gábor Arion Kudász

DLA / valokuvaaja

Työskentelen Saaren kartanossa yhdessä lapseni kanssa. Tavoitteenamme on ilmaista isä-lapsi-suhdetta ja sanatonta viestintää käyttämällä digitaalista ja suurimittaista valokuvausta, piirtämistä, tanssia ja muita keinoja, joita emme vielä ole keksineet. Työni perustuu vanhimman poikani kanssa jakamiini kokemuksiin, kun kehitimme yhdessä visuaalista vuoropuhelua unista ja toiveista samankaltaisen kuukauden pituisen seikkailumme aikana vuonna 2012. Taiteellinen prosessi perustuu isyyden haasteiden toistumiseen vuosikymmenien ja persoonallisuuksien kautta, mutta samalla se hyötyy paikan ja toimijoiden tuomasta epävarmuudesta.

Toivon, että teini-ikäisen tunne-elämän heilahtelut ja omat keski-iän epävarmuuteni ohjautuvat positiiviseksi luovaksi prosessiksi residenssin aikana. Taiteilijatoverit ja yhteisö saattavat myös inspiroida meitä löytämään uusia tapoja lähestyä aihetta. Tärkeintä kuitenkin on mahdollisuus keskittää huomiomme toisiimme Saaressa ollessamme.

Valokuvaajana etsin sisäisten prosessien ilmenemismuotoja ja teen moraaliset kamppailut näkyväksi. Menetelmääni voidaan kuvata osallistavan dokumentaarisen ja lavastetun valokuvauksen sulauttamiseksi niin, että tuloksena on kerronnallinen opus, usein kirja, joka kattaa pidemmän ajanjakson.

 

Gábor Arion Kudász (1978, Budapest) on valmistunut Unkarin taideteollisesta korkeakoulusta, joka nykyään tunnetaan Maholy-Nagy yliopistona. Hän yhdistää usein lavastettuja ja keinotekoisia elementtejä dokumentaariseen lähestymistapaan valokuvauksessa. Viimeaikaisissa teoksissaan Arion on rajoittanut huomionsa vastuun ja kunnianhimon välisen suhteen ymmärtämiseen. Hänen teoksensa HUMAN on saanut kansainvälistä huomiota ja voitti Robert Capa -palkinnon vuonna 2015. Lisäksi Arion voitti Balogh Rudolf -palkinnon vuonna 2012. Vuodesta 2018 lähtien hän on osallistunut valokuvaustutkimukseen nuorten elämänvalinnoista Unkarin taideakatemian apurahan tuella. Hänen teoksiaan on nähtävillä julkisissa kokoelmissa kuten Unkarin kansallisgalleriassa ja Musée de l’Elyséessa Sveitsissä. Gábor Arion Kudász on innokas valokuvauksen opettaja ja toimii tällä hetkellä Moholy-Nagy taide- ja muotoiluyliopiston valokuvataiteen maisteriohjelman johtajana.