Enrico Minaglia

säveltäjä, kapellimestari, sovittaja

Kuva: Jussi Virkkumaa

Italialainen säveltäjä, kapellimestari ja sovittaja Enrico Minaglia työstää residenssijaksollaan uutta teostaan Thin Ice soolohuilulle (suomalainen pitkähuilu ja klassinen C-huilu), live-elektroniikalle ja fixed medialle. Tämän teoksen taustalla on ajatus luistelemisesta heikolla jäällä kielikuvana nykypäivän länsimaiselle elämäntavalle, arvoille ja yhteiskunnalle.

”Notkeassa yhteiskunnassa (Zygmunt Baumanin kuvailun mukaan) elämän olosuhteet muuttuvat niin nopeasti, etteivät ihmiset pysty sopeutumaan niihin, ja kaikki muuttuu epävarmaksi: tieto, työ, rakkaus. Notkea elämä perustuu myös kulutukseen: kun ihmisiltä on riistetty todellinen historiallinen identiteetti pakonalaisten joukkomuuttoliikkeiden kautta, heitä yllytetään epätoivoisesti kuluttamaan. Tavaroita ei markkinoida heille enää pelkästään tavaroina, vaan kauan kadoksissa olleen identiteetin pirstaleina. Tällainen kulutus ei tuota tyydytystä, vaan aina vain uusia tarpeita: ensinnäkin tarpeen olla kaikesta ajan tasalla ja jatkuvasti hankkiutua eroon vanhentuneista tavaroista. Kuin luistelijat heikolla jäällä, notkean yhteiskunnan jäsenet tietävät vain yhden selviytymisstrategian: juosta niin nopeasti kuin he voivat, etteivät he putoa ja huku jääkylmään veteen”, Enrico selittää.

Saaressa hän äänittää laajaa valikoimaa jään ääniä: sulamispisteeseen tulleen jään sihinää, naksahtelua, poreilemista ja rätinää. Tämän jälkeen hän käsittelee näytteet sähköisesti ja tekee niistä jäisten/lasimaisten/aavemaisten soittimien orkesterin. ”Sen jälkeen aion tutkia pitkähuilun soittotekniikkaa ja rakentaa live-äänen käsittelyjärjestelmän, joka soveltuu sekä soittimelle että projektille. Sitten aloitan kappaleen säveltämisen ja välillä palaan käsittelemään muita jään ääniä tai tekemään muutoksia huilujen live-järjestelmään”, hän kuvailee työprosessiaan.

Olen syntynyt Bolognassa, mutta asun Roomassa. Olen valmistunut säveltäjäksi (Conservatorio di Milano), kapellimestariksi (Conservatorio dell’Aquila) ja filosofiksi (Università ”La Sapienza” Roomassa). Sävellysopettajanani ovat olleet Alessandro Sbordoni, Fabio Vacchi ja Alessandro Solbiati Milanon konservatoriossa ja Detlev Glanert, Brice Pauset, Joshua Feinberg, Azio Corghi, Michelangelo Lupone, Alvise Vidolin, Luis Bacalov ja Ennio Morricone useilla muilla mestarikursseilla.

Olen säveltänyt teoksia lyhytelokuvia, dokumentteja, teatterinäytelmiä, videotaidetta ja taidenäyttelyitä varten vuodesta 2002 saakka. Viimeisten 10 vuoden aikana olen myös toiminut sovittajana, kapellimestarina ja useiden TV/elokuva/teatteri-ääniraitojen soitintajana orkesterille suurissa italialaisissa radioyhtiöissä ja teattereissa. Samaan aikaan olen toiminut sovittajana musiikkikustantamo Ricordille: olen tehnyt supistettuja orkesteriversioita useista kuuluisista italialaisista oopperoista ja niitä vuokrataan pienille teattereille ympäri maailmaa. Vuonna 2016 voitin Kompolize Composition -kilpailun Berliinissä orkesterisävellyksellä; vuonna 2019 voitin kolmannen palkinnon Franz Josef Reinl Composition -kilpailussa Wienissä ensemblesävellyksellä ja tällä hetkellä olen yksi finalisteista 40. ”Premio Valentino Bucchi” -sävellyskilpailussa Roomassa.