Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Kuvanveisto, installaatiotaide

Devashish Sharma

Taiteilija, tutkija

Kuva: Jussi Virkkumaa

Aloitan naurusta ja katson, mihin se minut vie.

Nauru on hyvin salaperäinen asia ja haluaisin oppia siitä lisää: miksi ihmiset nauravat? Onko nauru tarttuvaa – ja miksi? Miten nauru ja huumori muokkaavat ymmärrystämme maailmasta?

Muutama kuukausi sitten juttelin näistä kysymyksistä vanhempieni kanssa, ja äitini ihmetteli ääneen: ”Mikä on mahtanut olla ensimmäinen asia, jolle ihmiset nauroivat?” Voi hyvinkin olla, että aloitan tästä kysymyksestä, sillä se vie minut kirjaimellisesti alkuun, naurun alkuperään. Aluksi haluaisin myös tarkastella, miten nauru määritellään.

Joskus kaukana tutusta ympäristöstä oleminen antaa kaivatun näkökulman siihen, miten lähestyä elämän eri osa-alueita; asioita, jotka ovat usein niin lähellä tai niin luontainen osa sitä, kuka olemme, että niistä on ajan myötä tullut näkymättömiä.

Saaren kartanon residenssi tarjoaa aikaa ahkeralle vapaa-ajalle ja vetäytymiselle, jolloin voin työskennellä projektini parissa; oppia lisää huumorista ja naurusta ja niiden mahdollisuuksista kommunikaation muotoina sekä tehdä kokeiluja niiden sosiaalisten ja performatiivisten ominaisuuksien parissa. Projektiini saattaa kuulua sosiaalisia kokeiluja, äänisävellyksiä, epävirallisia kokoontumisia ja ehkä muutamia kirjoituksiakin.

Asun Punen kaupungissa Intian länsiosassa. Rakennetun ympäristön, institutionaalisten rakenteiden, instituutioiden muodostusprosessin ja niiden kanssa tekemisissä olevien yleisöjen tutkimus on keskeinen osa praktiikkaani. Olen kiinnostunut luomaan ja tutkimaan paikkoja vuoropuhelulle sekä tarkastelemaan tarkemmin oppimisen, kyseenalaistamisen ja kuvittelemisen politiikkaa.

Viime vuosina projektejani ovat tukeneet Intian nykytaiteen säätiö (Foundation for Indian Comtemporary Art, FICA) New Delhissä ja Goethe Institut New Delhissä. Lisäksi olen ollut mukana Belgradiin, Serbiaan sijoittuvassa What Could/Should Curating Do -järjestössä (WC/SCD), Jan van Eyck Academiessa Maastrichtissa, Alankomaissa, ja viime aikoina Canary Project Space -hankkeessa Punessa sekä Iatrus-residenssissä Veliko Tarnovon kaupungissa Bulgariassa.

devashishsharma.com