Christina Stark

taiteilija ja kielitieteilijä

Kuva: Jussi Virkkumaa

Työskentelen puhutun kielen, sisäisen puheen, polylingvaalisuuden ja kielen muuttumisen parissa.

Taiteellinen materiaalini koostuu puhutuista ja kirjoitetuista teksteistä. Kielellisistä menetelmistä tulee taiteellisia työkalujani.

Saaren kartanossa keskityn suomalaiseen inessiiviin – kiehtovaan kielelliseen piirteeseen, joka vastaa kysymykseen ”missä” – ja tutkin tapaa, jolla toimimme ja ymmärrämme ympäristöämme keskinäisessä riippuvuussuhteessa sen kanssa kielenkäytön kautta.

Kun luen tekstiä ja kuuntelen puhuttua kieltä, etsin aina rakenteita ja kuvioita; lasken ja poimin niitä ja teen niistä merkintöjä. Pyrin hidastamaan kielen vastaanottamisprosessia ja purkamaan kielimateriaalin mahdollisimman pieniksi palasiksi.

Minulle paras tapa työskennellä on olla sen kielen ympäröimänä, jonka kanssa olen tekemisissä. Kun olen sellaisten kielten keskellä, joita en ymmärrä, koen ne musiikillisessa ja matemaattisessa muodossaan. Minusta on myös ihana työskennellä monikielisessä ympäristössä, koska kaipaan tietynlaista epävarmuutta kielihavainnoissani.

Saaren kartanon residenssi tarjoaa minulle kaikkea tätä.

 

Christina Stark on Berliinissä asuva taiteilija ja tutkija, joka on saanut monipuolisesti paikallista ja eurooppalaista rahoitusta ja residenssipaikkoja. Rahoitusta hän on saanut esimerkiksi taiteelliseen polylingvaalisuuden tutkimiseen Decentralized Cultural Work -järjestöltä Berliinissä sekä Saksan kulttuurista ja tiedotusvälineistä vastaavan komission jäsenen NEUSTART KULTURin rahoitusta feministiselle interventiolle galerie asterisk*. Lisäksi hän on ollut ehdokkaana berliiniläisen Haus am Kleistpark -taidepalkinnon saajaksi, hän on osallistunut taiteellisen tutkimuksen TUO TUO-residenssiin Joutsassa ja saanut Mercator Berghaus -stipendin Krzyżowassa, Puolassa.

Taiteellisen tutkimuksen lisäksi hän on toteuttanut feministisiä taideinterventioita, kuten galerie asterisk* ja solidary:WE. Hän toimii aktiivisesti taiteilijajärjestöissä, kuten naistaiteilijoiden aseman kehittämiseksi toimivassa Fair Share for Women Artists ja Kunst+Kind Berlin, joka on taidealan tasa-arvoaloite.

Koulutus

2018, humanististen tieteiden kandidaatti, kielitiede ja filosofia, Humboldt-yliopisto, Berliini

2000, kuvataiteen tutkinto, taide- ja yhteiskuntatieteellinen yliopisto Alanus, Alfter