Ali Balighi

Kouluttaja (opetusavustaja Texas Tech Universityssa), säveltäjä ja runoilija

Photo: Tara Bayat

Työskentelen Saaren kartanon kotiresidenssissä. Aloitan oopperan tekemisen libreton kirjoittamisella, sitten sävellän kaiken musiikin. Projekti on nimeltään Migration inside (Sisäinen siirtolaisuus). Se on ooppera yhdessä näytöksessä sopraanolle ja tenorille sekä elektroakustiselle yhtyeelle.

Koska kyseessä on moderni ooppera, käytän uudenlaista rakennetta sekä musiikissa että libretossa. Musiikissa käytän uusinta teknologiaa ja nykyaikaisia soundeja.

 

Ali Balighi on kokeelliseen musiikkiin erikoistunut säveltäjä. Hänen säveltämänsä työt ammentavat usein iranilaisesta kansanmusiikista ja perinteestä. Hänen työnsä ytimessä ovat mikrotonaalisuus, uudet lähestymistavat soittimiin sekä elektroninen ja elektroakustinen musiikki.

Ali aloitti musiikkiopintonsa Teheranin taideyliopistossa sellon soitolla. Opiskelijana häneen vaikuttivat muiden muassa Hamidreza Dibazar (Teheranin taideyliopiston dekaani), Sharif Lotfi (Teheranin taideyliopiston entinen dekaani), Mostafa Poortorab, Karim Ghorbani (merkittävä iranilainen sellisti) Majid Esmaeeli, Aidin Ahmadinejad, Keyan Emami ja Maziar Heydari. Hän on Ahmad Pejmanin, Dimitri Papageorgioun ja Joachim Heintzen sävellyksen mestarikurssien jäsen. Hän on myös opiskellut Kiawasch Saheb Nassaghin ja Mohammadreza Azinin kanssa. Lisäksi hän opiskelee sävellystä Texas Tech Universityssa Peter Fischerin, professori Hideki Isodan ja Jennifer Jolleyn johdolla.

Elektronisen musiikin sävellyskilpailun Reza Korourian -palkinnon ja Iranin yleisradion Radio Javan sävellyskilpailun palkinnon voittamisen lisäksi hänelle on myönnetty Saaren kartanon yksilöresidenssi Suomessa vuodelle 2022.

Soolosoittimille, kamariyhtyeille, orkestereille ja kuoroille tekemiensä sävellysten lisäksi hän on säveltänyt elokuvamusiikkia elokuviin Light gray, dark gray, When Sanam cried ja 18 111 81. Hänen musiikkiaan on esitetty ympäri maailman nykymusiikin festivaaleilla ja konserteissa muun muassa Yhdysvalloissa, Britanniassa, Suomessa, Portugalissa, Kanadassa, Puolassa, Liettuassa, Belgiassa ja Iranissa.