Residenssitaiteilijat ja -tutkijat

Esitystaide, performanssi

Alena Starostina & Ivan Nikolaev (ALIVe)

Performatiivisen ja videotaiteen kaksikko

Kuva: Jussi Virkkumaa

Haluamme toteuttaa Saaren kartanossa projektin nimeltä ”The trace of the silent” (”Hiljaisuuden jälki”). Saimme idean siihen maaliskuussa 2022, kun Venäjältä lähdettyämme löysimme ensimmäisen turvasatamamme pienestä suomalaisesta satamakaupungista. Tajusimme silloin, että joutuisimme todennäköisesti vaihtamaan sijaintia useita kertoja lähitulevaisuudessa. Kävellessämme lumoavissa suomalaisissa metsissä, niin hiljaisissa ja seesteisissä, kysyimme itseltämme: mitä jätämme jälkeemme? Olemmeko muuttaneet jotain tässä metsässä, tässä pienessä kaupungissa, tässä maassa viettäessämme hetken täällä? Ja mitä jälkiä maisema jättää meihin? Mikä voidaan määritellä jäljeksi? Jälki osoittaa jonkin tai jonkun poissaolon. Se voi olla joko puuttuva menneisyys tai puuttuva tulevaisuus. Aiomme ottaa sarjan videokuvia, joiden avulla voidaan seurata esineen/hahmon liikkeitä. Tilan ja ajan epävakaan tilan voi tuntea, mutta jäljen jättäjä ja jäljen tulkitsija ovat ajallisesti erillään. Esiintyjä yrittää reaaliajassa seurata filmille tallennettuja jälkiä, seurata kuvia ja ääniä. Menneisyys ja nykyisyys ovat olemassa samanaikaisesti. Ehkä esiintyjä ja yleisö voivat yhdessä luoda kartan alueesta jälkien avulla.

Teemme työtä modernin taiteen ja teatterin, elokuvan ja teatterin risteymässä. Tutkimme katsojan ja näyttelijän välistä suhdetta ja olemassaolon näyttelemisen performatiivisia mahdollisuuksia. Yksi kiinnostuksemme painopisteistä on rajalla olevien taidemuotojen tutkimus. Haluamme etsiä epätyypillisiä lähestymistapoja valittuun materiaaliin ja tutkia hiljaisuuden ja toimettomuuden käsitteitä teatterikielen kautta. Tasoitamme tietä epäsovusta ja kaaoksesta täydelliseen järjestykseen, päämäärättömästä leikistä luonnon ja taiteen ykseyteen.

Valmistuimme Pietarin teatterikorkeakoulun näyttelemisen maisteriohjelmasta vuonna 2007.

Vuonna 2010 olimme mukana perustamassa itsenäistä teatteriryhmää nimeltä ”theatre post” ja toimimme siinä kirjoittajina, esiintyjinä, ohjaajina, kuraattoreina ja pukusuunnittelijoina. Olemme voittaneet Venäjän kansallisen Golden Mask -palkinnon kokeilevan teatterin kategoriassa kaksi kertaa. Olemme olleet useita kertoja ehdolla kilpailuissa ja osallistujina alueellisilla ja kansainvälisillä festivaaleilla: Territory, Net, Theatre Confrontations, TEART, Yes Yes Yes, Сhaos, Karussell, Teatrtogo, The Access Point. Helmikuussa 2022 päätimme lähteä Venäjältä ja tällä hetkellä asumme Saksassa. Vuosina 2022–2023 työskentelimme MRI-säätiön tuella ”Letters Home” -projektissa Festspielhaus Helleraussa.