OAF Akatemia

OAF Akatemia on Outsider Art Festivalin uusi taideohjelma, joka avaa työllistymisen mahdollisuuksia marginaalissa toimiville taiteen tekijöille. Ohjelma tukee outsider-taiteilijoiden työskentelyä pitkäjänteisesti ja luo uuden toimintamallin, joka mahdollistaa outsider-taiteen tekemisen ja tilaamisen toimeksiantoina.

OAF Akatemia on uusi taideohjelma, joka käynnistyi tammikuussa 2023 osana Outsider Art Festivalin (OAF) toimintaa. OAF Akatemia avaa työllistymisen mahdollisuuksia marginaalissa toimiville taiteen tekijöille visuaalisen taiteen, esittävän taiteen, musiikin, elokuvan, kirjallisuuden ja mediataiteen aloilla. Ohjelma tukee outsider-taiteen tekijöiden työskentelyä pitkäjänteisesti ja luo uuden toimintamallin, joka mahdollistaa outsider-taiteen tekemisen ja tilaamisen toimeksiantoina. OAF Akatemian ensimmäisen vuoden teemana on valta.

OAF Akatemia tarjoaa kuudelle outsider-taiteen tekijälle 6kk työskentelyjakson, joiden tuloksena syntyy kuusi tilaustyötä eri taiteen aloilta. Akatemian taiteilijat saavat 15 000 € apurahan, mentorin sekä ohjelman koordinaattorin tuen. Teokset esitetään osana OAF festivaalin ohjelmaa vuosina 2023, 2024 ja 2025. Ohjelman tuottaa outsider-taiteen tuotantotalo ja agentuuri Pertin Valinta ja rahoittaa Koneen Säätiö.

Vuonna 2023 OAF Akatemiassa työskenteli kaksi taiteilijaa: Hammond-urkuihin erikoistunut groovejazzmuusikko ja säveltäjä Kalle Salonen sekä itseoppinut kuvataiteilija Myrtillius Kauria, joka työskentelee saven, ryijyjen ja animaation kanssa.

Kalle Salonen toteutti OAF Akatemiassa unelmansa, ja sävelsi uutta musiikkia kolmen Hammondin kokoonpanolle. Teoskokonaisuuden tilaajana oli Helsingin Juhlaviikot, ja sävellykset esitettiin Huvila-teltassa osana Juhlaviikkojen ohjelmaa. Salonen rikkoo lasikattoja ensimmäisenä kehitysvammaisena muusikkona, joka tavoittelee kansainvälistä uraa säveltäjänä.

Myrtillius Kauria työsti OAF Akatemiassa uusia teoksia ja toteutti monimediaisen näyttelykokonaisuuden ”Moderni orjuus”, joka oli esillä Pertin Valinnan galleriassa 8.-30.9.2023. Näyttelyn tilaajana oli Helsinki Design Week. Uusista ja vanhoista töistä koostuvassa näyttelyssä tehtiin arkikatsaus siihen todellisuuteen, millainen on silpputöitä vuosikymmenen verran tehneen nuoren aikuisen kokemus suomalaisessa yhteiskunnassa elämisestä.

OAF Akatemiaan haetaan uusia taiteilijoita vuosille 2024 ja 2025! Ohjelman taiteilijat valitaan avoimen haun tai kutsun kautta. Lue lisää hausta OAF Akatemian kotisivuilta.

Outsider Art Festival OAF on Helsingin juhlaviikkojen ystäväfestivaali, joka järjestetään Helsingissä 15.-25.8.2024. OAF antaa äänen outsider-taiteen tekijöille esittämällä valloittavan kattauksen musiikkia, kuvataidetta, kirjallisuutta, esitystaidetta, elokuvia ja elämäntarinoita. OAF tekee pioneerityötä ja edistää yhdenvertaisuutta kulttuuri- ja tapahtuma-alalla. OAF palkittiin vuonna 2022 Vuoden välitysteko -palkinnolla (AGMA ry) sekä Suomen Kulttuurirahaston Taidetta yhdessä -kärkihankkeena.

Valokuva: Pekka Elomaa
Graafinen suunnittelu: Klaus Welp