Lauttasaaren kartanon residenssi

Lauttasaaren kartanon residenssipaikkaa voivat hakea vieraidensa käyttöön suomalaiset taiteen ja tieteen organisaatiot, työryhmät ja yhteisöt, jotka haluavat kutsua Suomeen yhteistyöprojektia varten ulkomaisen taiteen tai tieteen asiantuntijan.

Lauttasaaren kartanon tieteen ja taiteen residenssiohjelman residenssivieraat valitaan avoimella haulla, joka järjestetään säätiön yleisen apurahahaun yhteydessä vuosittain 1.–15. syyskuuta.

Residenssiasunto sijaitse Lauttasaaren kartanon pihapiiriin kuuluvassa Punaisessa huvilassa.

Hakukriteerit

Suomalainen taide- ja/tai tiedeyhteisö (tai työryhmä) voi hakea 1–4 kuukauden mittaista residenssipaikkaa vakituisesti muualla kuin Suomessa työskentelevälle taiteen ja tieteen asiantuntijalle, kuten tutkijalle, taiteilijalle tai kuraattorille. Residenssipaikkaa voivat hakea kaikkien taiteen alojen sekä säätiön tukemien tieteenalojen toimijat. Hakijana voi olla esimerkiksi tutkimusyksikkö, ajatushautomo, taiteilija- tai kuraattoriryhmä, taidegalleria, orkesteri, festivaali tai muu taiteen alan tapahtuma. Haussa suositaan pieniä, uusia toimijoita vakiintuneiden instituutioiden ja konkareiden sijaan, ja etusijalla ovat pidemmät, kolmen ja neljän kuukauden residenssijaksot. 

Residenssin ohjelma

Residenssiohjelman tavoitteena on suomalaisten taiteen ja tieteen toimijoiden verkostoitumisen tukeminen etenkin kansainvälisesti. Hakija vastaa residenssipaikan hakemisen lisäksi vierailun tavoitteiden asettamisesta yhdessä vieraan kanssa, vieraan ohjelmasta ja käytännön järjestelyistä. Yleisenä tavoitteena on suomalaisten tieteen ja taiteen toimijoiden kansainvälisen verkostoitumisen tukeminen. Vierailevan asiantuntijan työhön toivotaan kuuluvan työskentelyä julkisessa tilassa ja/tai yhteisöjen kanssa tehtävää työtä. Residenssissä painotetaan vuorovaikutusta ja osaamisen jakamista. Tutustu myös Koneen Säätiön rahoituksen painopisteisiin

Apuraha

Residenssipaikkaan kuuluu Koneen Säätiön myöntämä henkilökohtainen kuukausiapuraha (ks. ohjeiden kohta apurahaluokat), tarpeen mukaan apuraha kutsuvalle taholle vierailun muiden kulujen kattamiseksi ja asunto. Henkilökohtaista kuukausiapurahaa voi hakea vain residenssiin saapuvalle henkilölle. Mikäli residenssiin saapuu työpari, esim. taiteilijapari, kuukausiapurahaa voi hakea molemmille. Matkakuluja haettaessa toivomme huomiotavan matkojen aiheuttamat päästöt, joiden takia tuemme mielellämme kestäviä matkustustapoja.

Residenssiasunto

Residenssiasunto (38 m2) sijaitsee Helsingin Lauttasaaressa, Lauttasaaren kartanon Punaisen huvilan yläkerrassa. Asunnossa on makuuhuone, yhdistetty olohuone ja ruokailutila, keittokomero ja kylpyhuone. Kylpyhuoneessa on pyykinpesukone.

Residenssiin ei sisälly erillistä työskentelytilaa.

Lauttasaaren kartanon Punainen huvila. Kuva: Neea Eloranta
Residenssiasunnon olohuone. Kuva: Neea Eloranta
Residenssiasunnon makuuhuone. Kuva: Neea Eloranta

Residenssipaikan hakeminen

Residenssipaikkaa vieraalleen voi hakea Y-tunnuksellinen yhteisö tai työryhmä. Hakemus tulee jättää verkkopalvelussa 15.9. klo 16.00 mennessä (Suomen aikaa).  

Hakemukselle tulee liittää kutsuttavan henkilön ansioluettelo ja kokonaisbudjetti sekä työsuunnitelma, josta ilmenee residenssijakson työskentelyn tavoitteet ja suunnitellut yhteistyömuodot.  Hakemuksella esitetään suunnitelma työskentelyn kestolle ja toivotulle ajankohdalle aikavälillä elokuusta 2022 kesäkuuhun 2023. Residenssijakson pituus on 1–4 kuukautta.

Tarkemmat ohjeet verkkopalvelun käyttöön, ks. kohta Ohjeet apurahan hakuun. Ohjeet hakemuksen liitteistä löydät kohdasta Hakemuksen liitteet.