Musiikin maisteri Haapoja Mikko

7200 €

Äänimaisemateosten luomiseen ja monitaiteisen työskentelyn kehittämiseen

| Yksivuotinen

Kotiresidenssijakson yhtenä tavoitteenani on luoda ääniteos poikkeusolojen kaupunkiäänimaisemista. Teos tulee osaksi Helsingin reitit -projektiani, jolle valmistelen samalla myös kymmenvuotisnäyttelyä. Pandemian vuoksi kesäkuulta syksylle siirtyvä näyttely ja tapahtumien kokonaisuus yhdistää kaupungin äänikuvan kokemista useiden ääniteosten ja monitaiteisten performanssien voimin Tislaamon pihalla Taide- ja tiederatikka Onnissa. Lähiympäristön eli kaupungin ja kaupunkiluonnon muutosten taltioiminen on keskeinen osa taiteellista työtäni normaalisti ja nyt poikkeusoloissa sille muodostuu erityinen merkitys.

 Toinen huhti-kesäkuun aikana työstämäni projekti on monimaailmaisia äänimaisemia yhdistävä ’Maisemat, joita ei kuultu’, jossa maailma ja sen eri kolkat soivat monikerroksisina kudoksina. Tässä uudessa sooloprojektissani kuultava yhdeksi sulautunut maailma muodostuu lukuisista kenttä-äänityksistäni 2010-luvulta ja se luo oman äänitaiteellisen todellisuutensa globaalisti avoimesta ajasta. Projektiin yhdistyy myös sähköistetty jouhikkomusiikki sekä installaatiot monikanavaisella videotaiteella. Nousevien merten äärellä kasvavista kaupungeista kertoneen ’Meidän rantamme’ -debyyttiteoksen jälkeen keskityn nyt metsään sen eri ilmenemis- ja kokemisen muodoissaan. Aiempien, eri puolilta maailmaa taltioimieni kaupunki-, tunturi- ja mangrovemetsikköjen lisäksi äänitän ja kuvaan, liikkumisrajoitukset ja terveysviranomaisten ohjeet huomioiden, uusmaalaista metsä- ja suomaisemaa, jossa kehäteiden ja lentoliikenteen osin hiljennyttyä on mahdollista kuulla luontoa paremmin kuin vuosikymmeniin. 

Juuri tässä ajassa tärkeiltä tuntuvien projektien ohella keskeistä kotiresidenssijaksolle on mahdollistaa päivittäiset hetket myös ennakkoon suunnittelemattomien taiteellisten ideoiden luomiselle sekä oman taiteellisen työskentelyn määrätietoiselle kehittämiselle.