Hyvästi Saimaa – dokumenttiteatteriesitys kaipuusta juurille

Hyvästi Saimaa -dokumettiteatteriesitys tuo takaisin Savonlinnaan sieltä pois lähteneiden äänet. Se on rakkauslaulu kotiseudulle. Hyvästi Saimaa on henkilökohtainen tutkimusmatka takaisin juurille, mutta samalla osa koko savolaisen milleniaalisukupolven tarinaa. Dokumenttiteatteri on muodoltaan hyvin yhteisöllistä ja toiveena onkin tuoda ihmisiä yhteen tämän esityksen ympärille. Esitystä varten on haastateltu Savonlinnassa kasvaneita, mutta sieltä pois muuttaneita milleniaaleja. Hyvästi Saimaa -esitys etsii syitä siihen, miksi nuoret aikuiset muuttavat pois kotikaupungistaan sekä tutkii heidän suhdettaan omiin juuriinsa.

Hyvästi Saimaa -dokumenttiteatteriesitys sai ensi-iltansa 30.6.2023 Muhasaaren Teatterissa. Esitys etsi syitä siihen, miksi nuoret aikuiset muuttavat pois pienestä kotikaupungistaan ja tutki nuorten suhdetta juuriinsa. Esitystä varten haastateltiin Savonlinnasta pois muuttaneita milleniaaleja ja lisäksi materiaalina käytettiin työryhmän omia kokemuksia ja päiväkirjoja. Prosessissa tärkeäksi teemoiksi nousi esimerkiksi sateenkaariyhteisön kokema syrjintä. Esitykset Muhasaaren teatterissa ja Savonlinnan Kulttuurikellarilla olivat yhteisöllisiä kokemuksia ja teoksesta muodostui pienoinen kulttuuritapahtuma Savonlinnassa.

Ote palautteesta esityksen vieraskirjassa:

”On muutamia sellaisia hetkiä, kun joku ennalta nimeämätön tunne tai nippu tunteita, saa sanat. Tulee nähty olo, etenkin, kun tunne on jaettu. Tämä oli yksi niistä harvoista hetkistä.”