Linnut – näyttämöllinen tutkielma

Linnut (työnimi) on näyttämöllinen tutkielma linnuista. Teos peilaa lintujen olemassaoloa suhteessa luontoon, ilmastonmuutokseen, historiaan ja ihmisten käsityksiin linnuista eri aikoina. Teos on suunnattu kaikenikäisille, kieli- ja kulttuuritaustasta riippumatta. Universaali ja ajaton teos suuntaa kansainvälisille näyttämöille ja tavoittelee pitkää elinkaarta. Haluamme tuoda taiteen välityksellä esiin lintujen ainutlaatuisuuden ja tarpeellisuuden, ja haluamme kutsua yleisön ihmettelemään sitä kanssamme. Lintujen kautta on mahdollista kertoa myös koko ekosysteemin muutoksesta ja pohtia tulevaa. Työryhmän muodostavat nukketeatteritaiteilijat Johanna Kultala, Roosa Halme, Johanna Latvala ja Outi Sippola, valosuunnittelija Jere Suontaus- Teosta mentoroi lintututkija, tohtori Elina Mäntylä. Esitys toteutetaan visuaalisen teatterin, nukketeatterin ja elävän musiikillisen äänimaailman keinoin. Teoksen valmisteluun liittyy laaja materiaalin keruu ja analysointi. Teos saa ensi-iltansa Turun kaupunginteatterin Sopukassa 7. syyskuuta 2022.

Linnut - näyttämöteos sai ensi-iltansa Turun Kaupunginteatterin Sopukassa 7. syyskuuta 2022. Muut esitykset toteutuivat aikavälillä 9.9-8.10.2022 ja sen lisäksi teos nähtiin osana Turun kansainvälisen nukketeatteritaiteen festivaalin TIP-Festin ohjelmaa 4.11.2022.

Linnut on nukketeatterillinen tutkielma ja totinen kabaree, joka peilaa lintujen olemassaoloa ja elämää eri näkökulmista: suhteessa luontoon, ilmastonmuutokseen, historiaan ja meidän ihmisten käsityksiin linnuista erilaisina aikoina.

Työryhmän työskentelyä inspiroi parviälyn periaate. Esitys toteutettiin työrooleja vaihdellen, pyrkimyksenä elävä organismi, joka toimii itseohjautuvasti. Työryhmä etsi reittejä kohti lintujen maailmaa, vastauksia kysymyksiin, miten linnut ovat maailmassa ja millaista on olla lintu.