Moving in November – Liikkeellä marraskuussa. Kansainvälisen ja paikallisen kentän vastavuoroisuuden lisääminen sekä festivaalin vaikuttavuuden kehittäminen vuosina 2020–2022

Liikkeellä marraskuussa on pääkaupunkiseudun vanhin nykytanssifestivaali. Se on ollut kotimaisen tanssitaiteen suunnannäyttäjä ja haastanut vallalla olevia tanssitaidekäsityksiä. Festivaalilla on näyttöä vaikuttavuudesta, se on kansainvälisesti ja paikallisesti arvostettu toimija, jolla on kasvava ja sitoutunut yleisö. Kerstin Schroth on nimetty festivaalin uudeksi taiteelliseksi johtajaksi. Hän vastaa vuosien 2020–2022 festivaalin taiteellisesta linjasta ja kehittämisestä. Schroth on Pariisissa asuva esittävän taiteen tuottaja ja kuraattori, jolla on vaikuttava näyttö strategisesta työstä ja konseptien kehittämisestä, sekä laajat kansainväliset verkostot. Festivaalin tulevaisuuden turvaamiseen on panostettava nyt. Nykytanssin ja esittävän taiteen toimintaympäristö on muutoksessa. Helsingin kaupungin festivaaliavustus on pysynyt samana lähes 20 vuotta eikä valtion festivaaliavustuksissa ole odotettavissa kasvua. Taiken johto on kehottanut festivaalia hakemaan toiminta-avustusta, joka tarkoittaa, että toimintaa on kehitettävä ja sen tulee olla ympärivuotista. Tavoitteena on kehittää festivaalin ohjelmiston moninaisuutta ja uusia kohtaamisen muotoja, vahvistaa paikallisen ja kansainvälisen kentän vastavuoroisuutta ja tukea paikallisten taiteilijoiden kansainvälistymistä, levittäytyä uusille alueille, laajentaa kumppaniverkostoa ja saavuttaa uusia yleisöjä. Festivaali tarvitsee lisäresursseja henkilöstön ympärivuotiseen työhön, ohjelmistobudjettiin sekä uusiin toimintoihin.

Liikkeellä marraskuussa sai Koneen säätiöltä kolmivuotisen avustuksen, jonka tavoitteena oli kansainvälisen ja paikallisen kentän vastavuoroisuuden sekä festivaalin vaikuttavuuden lisäämisen avulla toiminnan kehittäminen ja tulevaisuuden toimintaedellytyksien turvaaminen.

Vuoteen 2020 asti Liikkeellä marraskuussa toiminta oli huomattavan aliresursoitua, joka jarrutti ja vaikeutti kehitystä. Liikkeellä marraskuussa oli pisteessä, jossa näkymät tulevaisuuden toimintaan olivat kapeat. Tilanne on vuosien 2020–2022 aikana ja hankkeen myötä huomattavasti kohentunut.

Liikkeellä marraskuussa on tavoitteiden mukaisesti ja hankekauden aikana onnistuneesti:
• kehittynyt ympärivuotiseksi toimijaksi ja levittäytynyt uusille alueille
• kehittänyt ohjelmistonsa moninaisuutta ja sosiaalista ulottuvuutta sekä saavuttanut uusia yleisöjä
• vahvistanut kansainvälistä vastavuoroisuutta ja tukenut paikallisten taiteilijoiden kansainvälistymistä
• kasvattanut kumppaniverkostoaan ja rahoituspohjaansa

Koko hankekauden ajan pandemia vaikeutti esittävän taiteen kentän ja kansainvälistä toimintaa suuresti. Monet vastaavat toimijat keskeyttivät toimintansa kokonaan, mutta Liikkeellä marraskuussa onnistui, poikkeusolosuhteista huolimatta ja Koneen säätiön avustuksen turvin, jatkamaan ja kehittämään toimintaansa ja esitysten järjestämistä. Sinnikkyys ja toiminnan jatkaminen on tietenkin vaatinut valtavasti lisätyötä ja resursseja, jotka ”normaalissa” tilanteessa olisi kokonaan käytetty toiminnan kehittämiseen.
Liikkeellä marraskuussa on kehittynyt Euroopan mittakaavassa kansainvälistä ohjelmistoa esittävästä paikallisfestivaalista proaktiiviseksi partneriksi ja festivaaliksi, jonka ohjelmistoa seurataan tarkkaan eurooppalaisella nykytanssikentällä. Kehittämällä ohjelmiston moninaisuutta ja levittäytymällä uusille alueille on onnistuttu myös saavuttamaan jonkin verran uutta yleisöä.