Uutiset

Apurahat

23.09.2024

Metsän puolella -rahoitusta yhdeksälle uudelle hankkeelle

Kuva: Jussi Vierimaa

Metsiin liittyvä vallankäyttö on teema, joka näkyy useassa rahoitusta saaneessa projektissa.

Koneen Säätiön Metsän puolella -aloitteen neljännellä hakukierroksella rahoitusta myönnettiin tutkimukseen, taiteeseen sekä tiedettä ja taidetta yhdistäviin hankkeisiin yhteensä lähes 1,6 miljoonalla eurolla. Hakemuksia arvioitiin 171.

Metsän puolella pyrkii vauhdittamaan metsien käytön kestävyyssiirtymää ja laajentamaan ymmärrystä metsien monista merkityksistä. Hidasteena tälle ovat vuosikymmenten aikana syntyneet valtarakenteet, joiden myötä poliittisilla päätöksillä kävellään luonnontieteellisten faktojen yli”, sanoo aloitteen muutosjohtaja Mari Pantsar.

Metsäpolitiikkaan liittyvää valtaa ja päätöksentekoa tutkitaan Anna Kukkosen ja työryhmän nelivuotisessa hankkeessa Metsän arvottaminen, tieteellisen tiedon käyttö ja vallan verkosto suomalaisessa metsäpolitiikassa, joka sai hakukierroksen suurimman rahoituksen (481 400 euroa). Hankkeessa pyritään selvittämään, miksi julkisella kritiikillä ja tieteellisellä tiedolla lisähakkuiden ja tehometsätalouden negatiivisista ympäristövaikutuksista on ollut niin vähän vaikutusta suomalaiseen metsäpolitiikkaan.

Tapauksena toimii EU:n biodiversiteettistrategian ja metsästrategian kansallinen toimeenpano ja niihin liittyvä julkinen keskustelu kuten kiista vanhojen metsien suojelusta. Hankkeessa tarkastellaan myös metsäpoliittiseen päätöksentekoon liittyvää sosiaalista verkostoa: ketkä ovat vaikutusvaltaisia, millaisia rooleja eri toimijoilla on ja millaisia kilpailevia ryhmiä he muodostavat.

Arkkitehti Seela Pentikäisen ja työryhmän hankkeessa Elonkirjon kaupunki – Vaihtoehtokaavoja Suomen kaupunkimetsäkiista-alueille (113 900 euroa) tuotetaan kaupunkisuunnittelun työkaluksi kuusi niin kutsuttua varjokaavaa, joilla elonkirjolle ja asukkaiden hyvinvoinnille arvokkaat kaupunkimetsät voitaisiin säästää rakentamiselta.

Asukkaiden aloitteesta syntyvät varjokaavat sivuutetaan usein kaupunkisuunnittelussa vedoten siihen, etteivät ne ole tarpeeksi huolellisesti laadittuja. Hankkeessa halutaan lieventää tätä vallan epätasapainoa luomalla huolella toteutettuja vaihtoehtoja, joissa lähimetsät säilyvät. Suunnitelmien valmistuttua ne esitellään kaupungeille järjestämällä tiedotustilaisuuksia ja kaavakävelyitä, joissa asukkaat, päättäjät ja suunnittelijat kohtaavat.

Metsän jatkuvan kasvatuksen yhdistys Silva ry:n hankkeessa (300 000 euroa) tarjotaan metsänomistajille käytännön tietoa metsätaloudesta, joka huomioi luonnon kantokyvyn rajat. Tavoitteena on synnyttää metsänomistajien keskuuteen vertaisoppimisen yhteisöjä, joissa metsänkäytön hyvillä esimerkeillä, keinoilla ja tutkitun tiedon avulla opitaan toteuttamaan luontoarvoja painottavaa metsätaloutta. Metsänomistajien tiedon lisääntyessä ja verkostosta saatavalla tuella kiritetään Suomen metsäalaa asettumaan luonnon kantokyvyn rajoihin.

Christian Subiràn Signal Extraction (17 400 euroa) on Sipoonkorven kansallispuistoon sijoittuva äänitaideprojekti, joka tutkii lisääntyvää melusaastetta eri eliölajien välisen kommunikaation näkökulmasta. Maapallon äänimaisema muuttuu jatkuvasti, millä on vaikutusta ekosysteemeihin. Keskeinen kysymys on myös ihmiskorvalle kuulumattomien äänitaajuuksien hallinta. Projekti havainnollistaa muunlajisten kuuntelemisen tärkeyttä maailmassa, jossa ei-inhimilliset olennot jäävät usein syrjään ja ihmisen vallan armoille.

Rahoitusta myönnettiin myös kahdelle dokumenttielokuvalle, kuuden ammattiteatterin yhteistyönä toteutettavalle nuorten teatteriprojektille, Suomussalmella järjestettävälle yhteisölliselle festivaalille sekä kasvatustiedettä, eri taidemuotoja ja journalismia yhdistävälle projektille.

Koneen Säätiö rahoittaa Metsän puolella syvällisiä, oivaltavia ja rohkeita hankkeita laajasti metsään liittyvistä aiheista. Tavoitteena on lisätä moniäänistä yhteiskunnallista keskustelua metsien monista merkityksistä ja tuoda esiin niitä vivahteita ja ääniä, jotka eivät ole päässeet kuuluville metsäkeskusteluissa.

Metsän puolella -hakuun voi jättää hakemuksia ympäri vuoden. Vuoden 2024 viimeiset päätökset julkistetaan joulukuussa. Syyskuun loppuun mennessä lähetetyt hakemukset ehtivät mukaan tälle hakukierrokselle. 

Lue lisää kaikista rahoitusta saaneista hankkeista

Lue Mari Pantsarin kolumni: Metsän puolella paljastaa metsiin liittyvää vallankäyttöä