Nykytaidekentän, paikalliset asuinkiinteistömarkkinat sekä yleisön yhdistävän näyttelykonseptin luominen

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Mänttä-Vilppulan asukasluku on laskenut noin 14 prosenttia. Asuinkiinteistöjä Mänttä-Vilppulassa puolestaan oli myynnissä 18.2.2022 yli sata. Vastaavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana Mäntässä toimivien taideinstituutioiden asiakasmäärät ja turistivirta ovat kasvaneet moninkertaiseksi. Nykytaiteen ja tyhjillään olevat asunnot yhdistävä näyttelykonsepti toteutetaan kesällä 2023 ja se ammentaa olemassa olevasta tilanteesta sitä hyödyntäen. Johtavana mietteenä on uudelleen ajattelu. Uudelleen ajattelu pyrkii antamaan oman vastauksensa myös kulutuksen kasvuun ja ilmastokatastrofiin. Lähiajattelun, hidastamisen ja kestävyyden menetelmin tuotetaan korkeatasoinen nykytaidetapahtuma, joka esittelee asumisen mahdollisuuksia maaseudulla. Kuvataiteen esittämiskäytännöille on etsittävä kestävämpiä vaihtoehtoja. Nykytaiteen kenttä on täynnä instituutiokritiikkiä. Julkisen ja yksityisen kamppailu on yksi aktiivisimmista keskusteluista. Mikä taiteilijoita ja yleisöä yhdistää? Projekti liittää nykytaiteen osaksi paikkakunnan elämää ja kiertokulkua, muuttamatta näyttelytilan käyttötarkoitusta tai erottamatta nykytaidetta arjesta. Myynnissä olevat asuinkiinteistöt ovat olleet koteja. Tyhjillään oleviin asuntoihin on luotava elämää, jotta paikkakunnan elinvoima säilyy. Asuinkiinteistöt ovat ratkaisevassa välitilassa. Asuinkiinteistöjen valinnoilla pyritään osoittamaan, kuinka monipuolista asuminen on myös pienemmillä paikkakunnilla. Jokaisella perheellä on yksilölliset tarpeensa. Nykytaiteen kaanonin historia, sen länsimaisuus, seksistisyys, tasa-arvo-ongelmat ja laadun määritelmät ajavat etsimään kuvataiteesta myös olennaisinta. Hidastaminen, uudelleen konseptointi, aikakäsitykset, taiteiden välisyys ja välineellistäminen, taiteen ekologinen ja yhteiskunnallinen vastuu sekä kuvataiteen rooli osana yhteiskuntaa ovat teos- ja taiteilijavalintojen lähtökohtana. Näyttely koostetaan taiteilijoiden olemassa olevasta tuotannosta.

Mänttä-Vilppulan asukasluku on pienentynyt viimeisen 15 vuoden aikana noin 20 %. Ennusteen mukaan seuraavan kymmenen vuoden aikana väestö vähenee edelleen kolmanneksen. Sen sijaan paikkakunnan taideinstituutioiden asiakasmäärät ja turistivirrat ovat moninkertaistuneet.

Mäntän äärellä -näyttelyt nähtiin kymmenessä Mäntässä myynnissä olleessa asuinkiinteistössä. Kahdenkymmenen taiteilijan teoksista muodostunut kokonaisuus kuratoitiin pääasiassa taiteilijoiden olemassa olevasta tuotannosta.

Nykytaiteen ja paikalliset kiinteistömarkkinat yhdistänyt näyttelykonsepti yhdisti olemassa olevan tilanteen ja pyrki taiteen esittämiskeinojen uudelleen ajatteluun. Lähiajattelun kautta projekti pyrki etsimään nykytaiteen esittämiskäytännöille kestävämpiä vaihtoehtoja. Kuinka uudistua tuottamatta kuitenkaan järjetöntä määrää materiaalista uutta?

Nykytaiteen kenttä on täynnä instituutiokritiikkiä ja pyrkimyksiä valkoisen kuution ulkopuolelle. Kuinka liittää taide kiinteämmäksi osaksi yhteisöjä? Kiinteistömarkkinoilta on nähtävissä yhteiskunnan rakennemuutos ja asuntojen vaihtuvuus on osa paikkakunnan kiertokulkua. Projekti liitti nykytaiteen osaksi arjen ympäristöä muuttamatta näyttelytilan käyttötarkoitusta tai valjastamatta taiteen vapautta.

Nykytaiteen kaanonin historia, sen länsimaisuus ja laadun määritelmät, epätasa-arvoisuus ja saavutettavuusongelmat ajavat etsimään taiteesta myös olennaisinta. Hidastaminen, uudelleen konseptointi, taiteiden välisyys ja kulttuurin ekologinen ja yhteiskunnallinen vastuu olivat teos- ja taiteilijavalintojen lähtökohtana.

Uudelleen ajattelu pyrkii antamaan oman vastauksensa myös kulutuksen kasvuun ja ilmastokatastrofiin. Lähiajattelun kautta pyrittiin luomaan korkeatasoinen nykytaidetapahtuma, joka esittelee asumisen mahdollisuuksia maaseudulla. Kuinka taidekenttä voisi ottaa kokonaisvaltaisemman vastuun aina ruohonjuuritasolta säilytystyötä tekeviin instituutioihin?

Mäntän äärellä on dokumentoitu osoitteeseen www.mantanaarella.fi