Taiteellinen työskentely sirkustaiteen alalla

Application summary

Työjakson kaksi eri polkua eivät suoranaisesti liity toisiinsa, mutta prosesseissa on toisiaan tukevia elementtejä; jongleerauksen erityislaatuisuuden näkeminen ja sirkuksen ainutlaatuisuuteen uskominen, sekä olemassa olevien, omien ja yleisten, ajatusmallien haastaminen. Sekä taiteellinen työ, että kirjoittaminen perustuvat vallalla olevan, selityskeskeisen lähestymisen haastamiseen ja purkamiseen sirkustaiteessa. Kirjoittamisen ja fyysisen tekemisen ohessa, minua kiinnostaa sirkuksen kautta tutkia fyysistä opittua taitoa ristiriitaisena yhteiskunnallisena ilmiönä. Yhtäältä fyysistä taitoa ja itsensä fyysistä kehittämistä arvostetaan, ehkä kurinalaisuuden tai elämänhallinnan kautta, mutta toisaalta fyysinen tekeminen/työ on usein matalapalkkaista tai harrastustoimintaa ja voidaan nähdä jopa ajattelun vastakohtana.

Tavoitteenani oli tämän apurahan turvin tutkia ja tulkita jongleerausta/jongleerauksen ideaa, sekä abstraktilla että fyysisellä tasolla.
ABSTRAKTI taso tarkoitti apurahan osalta ensimmäiseksi jongleerauksesta ja/tai sirkuksesta kirjoitettuun akateemiseen kirjallisuuteen tutustumista ja sen tulkintaa sekä taiteilija/tekijän näkökulmasta, että filosofisesta tutkimullisesta näkökulmasta, verraten muihin taitoa ja fyysistä tekemistä tutkivaan akateemiseen kirjallisuuteen. Tulkinta tässä kohtaa tarkoitti kolmiosaisen kirjan kirjoitusprosessia, jonka osana oli (ja on myös apurahan jälkeen) blogin ylläpitäminen Substack -alustalla.
FYYSINEN taso tarkoitti tämän apurahan osalta taiteellisen työn ja fyysisen taiteellisen tutkimuksen tekemistä sirkuksen lähtökohdasta, ja sen fyysinen etsiminen, että mikä sirkuksen lähtökohta ja erikoisuus on verrattuna esimerkiksi tanssiin tai muihin fyysisen sanattoman esittävän taiteen muotoihin.
Nämä kaksi polkua liittyvät toisiinsa ja prosessit tukivat toisiaan. Tulkinnasta kumpuava akateeminen alakohtainen kirjoitus usein toimii ohjaavana elementtinä tulevassa taiteellisessa työssä. Tämä ohjaavuus toteutuu paitsi taiteellisessa työssä ja sen tavoitteissa taiteilijoiden ja tekijöiden henkilökohtaisella tasolla, se myös ohjaa rahoitusta ja rahoituksen kriteeristöjä taiteellisen kriteeristön rakentumisen ja muokkauksen osalta. Tulkintaa ei ole ilman tekemistä, eikä abstraktia tulevaisuuden visiointia tapahdu ilman olemassa olevaa fyysistä maailmaa, johon tekemistä peilata.
Työjakson konkreettisina tekoina: kuratoin kolme monitaiteista festivaalia osana kuratointiryhmää, luin akateemista kirjallisuutta esittävästä taiteesta ja tieteen filosofiasta, kirjoitin taiteellisesta tutkimuksestani julkaisuja ja kävin keskusteluja substack -alustalla, suunnittelin ja valmistin tulevaa teostani Hypnos, suunnittelin jongleerauskoreografiaa osana työryhmää ja esitin useissa eri maissa Gandini Jugglingin ja Merce Cunningham -sää