Taiteellinen työskentely elokuvataiteilijana

Application summary

Apurahakauden aikana valmistan kokopitkän elokuvan, jossa toimin käsikirjoittajana, dramaturgina, ohjaajana, esiintyjänä ja leikkaajana. Syvennän aiemmissa teoksissani kehittelemääni kollektiivisen tekemisen tapaa. Keskiössä teoksessa on, miten alistetut ja marginaaliin jäävät ihmiset, näkökulmat ja ryhmät voisivat tulla paremmin esiin elokuvataiteessa. Elokuvani aiheena on suomalainen kansallisidentiteetti osana kolonialismin historiaa ja perintöä. Työryhmä (12–20 henkeä) tulee koostumaan mahdollisimman monimuotoisesta joukosta niin ammattitaiteilijoita kuin taidekentän ulkopuolella olevia ihmisiä, joilla on eriäviä asenteita ja sidoksia Suomeen, suomalaisuuteen ja kolonialismiin. Lähtökohtanani on luoda essee-elokuva, joka on viihdyttävä katsojalleen hankalasti hahmotettavasta aiheestaan huolimatta. Karnevalismi, keveys, kahdenväliset ja ryhmän sisäiset hierarkiat, brändit, arkkityypit, pyhyys ja kansallisuskonnolliset symbolit toimivat lähtökohtinani. Kuten edellisessä elokuvassani Fucking with Nobody (2020), intiimisuhteet, seksuaalisuus, intohimo ja fantasiat tulevat olemaan yhteisöllisesti käsittelyn kohteena. Kun ollaan ryhmässä, kenen tunteilla on oikeastaan väliä? Tärkeä osa taiteellista työskentelyäni on, että etsin esitystaiteen, sosiologian, politiikan tutkimuksen, uskontotieteen ja filosofian aloilta pitkäjänteisesti vertailukohtia elokuvateokseni dramaturgiaan. Vertailevan työskentelyni tavoitteena on löytää näiltä muilta aloilta tietoa, jonka avulla luoda dekolonisoivia dramaturgisia työkaluja elokuvataiteen käyttöön.

Parvet on 18. lokakuuta 2024 ensi-iltansa saava pitkä fiktioelokuva. Elokuvan on tuottanut Elokuvayhtiö Aamu ja rahoittanut Suomen elokuvasäätiö ja Koneen säätiö yhteistyössä Ylen kanssa. Elokuvan on ohjannut Hannaleena Hauru ja Katja Gauriloff. Parvet kertoo vähemmistöjen kokemuksista 2020-luvun Suomessa. Miten nämä nuoret aikuiset selviytyvät nyky-yhteiskunnassa? Elokuvan pääosissa on Yolanda Correa, Stella Massa, Senna Vodzogbe, Adela Ogunbor, Ritni Ráste Pieski, Mikael Bashmakov, Lasse Viitamäki, Denisa Snyder, Aaron Bojang ja Milla Kuikka. Osa elokuvan hahmoista perustuu näyttelijöiden omiin kokemuksiin.

Projektin arvopohja on ollut dekoloniaalien feminististen teorioiden innoittama. Parvissa käsitellään koloniaalisuuden valtarakenteita elokuvassa esiintyvien fiktiivisten henkilöiden välityksellä, ja yhtälailla elokuvan tekemisen metodi on ollut konkreettinen askel valtarakenteiden purkamiseksi. Keskeinen osa työskentelyä oli, että avoimella haulla koolle kutsuttu työryhmä oli mukana mahdollisimman varhaisesta vaiheesta alkaen ottamassa osaa siihen, miten - ja millainen elokuva tehdään. Lisäksi enemmistöön kuuluvat Parvet-työryhmän jäsenet pyrkivät antamaan tilaa vähemmistöille, vaikka se tarkoitti omasta tilasta tai asemasta luopumista. Syksyn 2022 yhteisen ideointityöskentelyn ja keskustelujen seurauksena Parvet-elokuvan keskiöön valikoitui mustat ja ruskeat suomalaiset, saamelaiset ja ei-binäärinen transihmisyys. Lisäksi elokuva käsittelee kehitysvammaisten representaatiota. Elokuvan keskushenkilöitä yhdistää kokemus yhteisöihin ja suomalaisuuteen kuulumisen haastavuudesta.

Parvet-projektin paradoksi on, että samaan aikaan, kun projekti on pyrkinyt löytämään keinoja antaa tilaa eri vähemmisöille, projektin koollekutsujana minä olen monin tavoin etuoikeutettu - vammaton, keskiluokkainen valkoinen cis-nainen, ja etuoikeutettuja on myös suurin osa työryhmän jäsenistä ja projektin rahoittajista.