Grants and residencies Research Lokaalisti globaali — ruokajärjestelmien monimuotoisuus omavaraistumisen perustana Main applicant Helsingin yliopisto / Ruralia-instituutti Amount of funding 150000 € Type of funding General grant call Fields Environmental science, biological, chemical and physicalPolitical economySocietal environmental research Grant year 2024 Duration Two years If you are the leader of this project, you can sign in and add more information. Log in Share: Back to Grants listing Application summary Ruokajärjestelmien on muututtava vastaamaan ajan ekologisiin ja sosioekonomisiin haasteisiin, myös Suomessa. Ekologisesti kestävä ruoantuotanto edellyttää tuotannosta aiheutuvien ulkoisvaikutusten pienentämistä. Omavaraistuneissa ruokajärjestelmissä toimitaan ekologisten rajojen sisällä niin paikallisessa mittakaavassa kuin kansallisellakin tasolla, osana planetaaristen rajojen puitteissa toimivaa globaalia ruokajärjestelmien verkostoa. Ruoantuotannon omavaraisuus ulkoisvaikutusten näkökulmasta on noussut viime vuosina yhä suurempaan roolin keskustelussa kestävyydestä. Ruokajärjestelmiemme omavaraistaminen ja monimuotoistaminen luo sopeutumiskykyä sekä hitaisiin että nopeisiin ympäristön ja yhteiskunnan muutoksiin. Tarvitaan vahvasti paikallisia ja alueellisia, ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviä, reiluja ratkaisuja, osana planetaaristen rajojen sisällä toimivaa, kestävää globaalia ruokajärjestelmää. Ratkaisujen suunnitteluun ja toteutukseen tarvitaan mukaan kaikki toimijat. Tässä hankkeessa tuotetaan tietokoosteita ja viestintämateriaalia, yhteistyössä ruokajärjestelmien asiantuntijoiden, ruoan alkutuottajien, jalostajien, kaupan ja logistiikan toimijoiden sekä politiikan ja hallinnon edustajien kanssa, auttamaan ruokajärjestelmän eri toimijoita tulevaisuuden käytäntöjen ja kokonaisuuksien suunnittelussa. Hankkeen keskiössä on ruokajärjestelmien eri toimijoiden tietotarpeiden ja lähtökohtien huomioiminen materiaalien tuottamisessa sekä levittämisessä. Back to Grants listing