Grants and residencies

Other cultural work

Venäjä ja Suomi 0.1 -pilottihankkeen tarkoitus on identifioida ja tuoda yhteen Venäjän ja Suomen kansalaisyhteiskunnan toimijoita

Application summary

Hankkeen tavoitteena on luoda pysyvä suomalais-venäläinen verkosto, joka koordinoi ja luo journalismin keinoin mahdollisuuksia kestävälle ja vapaalle yhteistyölle aktivismin, kulttuurin ja tutkimuksen saralla. Toiminnalla yritetään tavoittaa erityisesti nuoremman sukupolven toimijoita. Lähtökohtana on Vladimir Putinin perustuslakiuudistuksen jälkeisen ajan haasteet venäläiselle kansalaisyhteiskunnalle ja sen mahdollisuuksille osallistua kansainväliseen yhteistyöhön. Suomen ja Venäjän välisellä yhteistyöllä on pitkä historia, mutta yhteistyötä on pitkälti kuvannut hankekeskeisyys ja jatkuvuuden puute. Kulttuuri- ja muu vaihto on ollut vilkasta, mutta useinmiten kertaluonteista tai vastavuoroista eikä yhteisesti tehtyä jatkuvaa yhteistyötä. Vuoden mittaisen hankkeen aikana identifioidaan Suomesta ja Venäjältä toimijoita, jotka ovat valmiita aloittamaan prosessin, jonka tavoitteena on luoda pysyvää ja kestävää journalistista sekä kulttuuri- ja tiedealan yhteistyötä. Hankkeen tuloksena luodaan pysyvä suomalais-venäläinen toimituskunta, joka lähtee toteuttamaan hankkeen aikana luotua toimintasuunnitelmaa. Verkoston luonnin lisäksi hankkeessa toteutetaan konkreettisesti neljä laajaa suomeksi ja venäjäksi julkaistavaa artikkelia kansalaisyhteiskunnan tilasta ja verkostossa mukana olevista toimijoista.

Hankkeen päätavoitteet toteutuivat huolimatta siitä, että Venäjän kansalaisyhteiskunnan asema maan sisällä on ollut aktiivisessa muutostilassa koko hankkeen aikana. Muutokseen ovat vaikuttaneet muun muassa uudet käytännöt liittyen ulkomaisia media-agentteja koskevaan lainsäädäntöön, joka vaikeuttaa erityisesti kansainvälistä yhteistyötä. Tämä vaikutti voimakkaasti hankkeen aikana toteutetun yhteistyön muotoihin ja asetti hankkeelle uusia tehtäviä, kuten turvallisuuskysymyksiin liittyvää selvitystyötä.

Hankkeen aikana onnistuttiin luomaan kontakteja nuoren sukupolven venäläisiin riippumattomiin toimittajiin ja kansalaisaktivisteihin ja kartoitettiin rajan molemmin puolin kiinnostuneita tahoja suomalais-venäläisen yhteistyöverkoston luomiseen. Kartoitustyö osoitti, että hankkeen tarjoamalle rajat ylittävälle matalan kynnyksen yhteistyölle on kiinnostusta sekä Suomessa että Venäjällä.

Hankkeen aikana toteutettiin Venäjän kansalaisyhteiskunnan tilaa käsittelevä julkaisu (Venäjä 0.1 -liite), joka julkaistiin yhteistyössä hankkeen yhteistyökumppanin Le Monde Diplomatique & Novaja Gazeta -lehden kanssa. Hankkeen kautta järjestettiin Suomessa Novaja Gazeta -elokuvasta kertovan dokumenttieslokuvan näytöksiä.

Hankkeen aikana luotuja kontakteja ja verkostoa on voitu hyödyntää myös hankkeen jälkeen ja yhteistyö hankkeen aikana luotujen kontaktien kanssa on jatkunut keväällä 2022.

Venäjän ja koko Euroopan poliittinen tilanne muuttui rajusti pian hankkeen päätyttyä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Tässä muuttuvassa tilanteessa hankkeen aikana luotujen horisontaalisten ja matalan kynnysten kontaktien rooli on osoittautunut entistä tärkeämmäksi. Venäläisen riippumattomat mediat ja toimijat, joiden kanssa hanke teki yhteistyötä, ovat Ukrainan sodan alettua joutuneet yhtäkkiseen shokkitilaan Venäjän ulko- että sisäpoliittisen tilanteen kiristyessä. Siitä huolimatta hankkeen aikana luodun verkostojen kautta on pystytty yhä pitämään yhteyttä venäläisiin riippumattomien median edustajiin ja sotaa vastustaviin tahoihin. Nämä kontaktit ovat olleet tärkeitä myös sodan jälkeisenä aikana. Moni hankkeen yhteistyökumppani on sodan alettua joutunut pakenemaan Venäjältä ja olemme seuranneet heidän tilannettaan. Heidän kanssaan jatketaan yhteistyötä ja hankkeen kontaktien kautta pyritään jatkossakin julkaisemaan Suomessa ajankohtaista sisältöä riippumattoman kansalaisyhteiskunnan tilasta Venäjällä.