Tiikeri: Binääristen kehollisuuksien purkaminen ilma-akrobatiassa

Application summary

Mikä on esitys? – Tiikeri ilmoittaa olevansa sellainen. Tiikeri on esityksellisiä tekoja, dadaistisia ehdotuksia ja leikkejä. Olemassa olevan purkamista ja sen uudelleen järjestelyä. Tuntematonta, vielä nimeämätöntä. Hetkestä muotoutuvia sirkuksellisia performansseja; kestollisesti ja tilallisesti vaihtelevia sekä sisällöiltään ja tekotavoiltaan vaihtoehtoisia ja vapaita tapahtumia. Sirkus avaa ja uudelleen suuntaa käsityksiä, määreitä ja normeja esityksestä, ihmisotuksista sosiaalisina, yksilöllisinä ja ei-binäärisinä toimijoina. Ilma-akrobatia on konkreettista katsomista, tekemistä toisin – ilmassa ja ylösalaisin. Tiikeri kannustaa aktiivisesti raaputtamaan asioiden nykyistä tilaa, painottaa prosesseja ja pyrkii esittelemään niitä. Hanke syväluotaa jatkuvaan esillä ja saatavilla olemiseen, julkisuuteen sekä kyselee yksityisyydestä. Onko sitä? Mitkä ovat esittämisen ja somettamisen, identifioitumisen ja some-identifioitumisen samat ja erot, ja miten ne vaikuttavat itsen, toisten ja asioiden määrittymiseen? Millaisena tulen nähdyksi? Millaisena haluan tulla nähdyksi? Voiko Tiikeri olla minun some-minä? Sosiaalinen media, livestream, tapahtumisen tilana - tässä ja toisaalla kiinnostaa, ärsyttää, epäilyttää, ilostuttaa, mahdollistaa. Naisoletetun ilma-akrobaatin keholliset ominaisuudet ja vaatimukset, kuten sulavuus, keveys, notkeus, vastaan miesoletetun ilma-akrobaatin kehollisen ilmaisun suoraviivaisuus, kulmikkuus ja sallittu, jopa ihailtu rouheisuus. Voisiko Tiikerissä tulla näkyväksi ei-binäärinen kehollisuus biologisen naisen kehossa liikkeessä, ilma-akrobatiassa, miesoletetulle sallituin kehollisin ominaisuuksin ja liikkumisen tavoin? Voisiko feminiinisen energian pehmeys, pehmeät tavat (myös tehdä sirkusta), vapauttaa sukupuolellisista määreistä, oletuksista vaatimuksista ja kuljettaa kohti väljempää? Voisiko pehmeys ja vilpittömyys olla uusi vahva?

Tiikeri projekti tapahtui lukemattomissa eri paikoissa ja muodoissa sekä livenä että sosiaalisessa mediassa touko-lokakuun 2021 aikana. Apurahakausi sisälsi erimuotoisia ulostuloja, kuten residenssiteos kolmannen, tätä edeltävän pre-esityksen (lämppärin musavideo), sekä useita sosiaalisen median kirvoittamia kuvallisia teoksia, mietelauseita ja tarinoita – perkeleellistä sometusta. Kaikki teokset ovat edelleen koettavissa Instagramissa @tiikeri.areena.

Koneen tuki mahdollisti perusteellisen aloituksen alkaa purkaa ja uudelleen rakentaa, ymmärtää kaksijakoista sukupuoli-identiteettiä paitsi ilma-akrobatiassa, sirkustaiteessa mutta myös arkisessa sosiaalisessa kanssakäymisessä. Ilma- ja lattia-akrobatiatutkimusta ei-binäärisyyden näkökulmasta harjoitettiin konkreettisesti useissa eri työtiloissa ja residensseissä, kuten Orivedellä Sirkus Faktorissa, Helsingissä WHS Teatteri Unionissa ja Pole4Fitillä.

Vilpittömyyden motiivi synnytti myös kiinnostavan esityskokeilun rakkausteemalla. Tein osallistavan live-installaation osana Kehä-Festivaalin ohjelmistoa lokakuussa Kempeleessä ja Oulussa.

Lisäksi valmistui muutamia vielä julkaisemattomia dokumentaarisotteisia videoteoksia. Osa teoksista on koettavissa Tiikeri projektin tulevissa tapahtumissa.

Hankkeen taiteelliset tavoitteet toteutuivat mielestäni hyvin. Tein useita rohkeita, oman järjenvastaisia kokeiluja ”porque no” fiiliksellä. Se ylläpiti ennenkokematonta keveyden tunnetta taiteellisessa työskentelyssä, jonka soisi olla elämäntavallinen normi.

Haasteita ja yllätyksiä aiheutti alun pandemiatilanne. Kaikenlaisen esittävän taiteen lisääntyminen verkossa ja kaiken muunkin siirtyminen virtuaalisiin väyliin aiheutti ähkyn sosiaaliseen mediaan ja kuritti toisinaan omaa kiinnostusta verkkotodellisuuden käyttämiseen tutkimusalustana.
Kuitenkin Tiikeri projekti jatkuu yhä ja etsii edelleen uusia paikkoja ja tapoja kokeilla esityksiä niin livenä kuin sosiaalisessa mediassa. Projektia on tukenut ja tukee edelleen WHS Association. Muita viimeaikaisia tukijoita ovat Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Cirko - Uuden Sirkuksen Keskus.