Grants and residencies

Research and art

Taide, ekologia ja ihmisen monimuotoinen luontosuhde – kohti yhteistä tulevaisuutta -tutkimushanke

Application summary

Ihmisten sanotaan erkaantuneen luonnosta, mutta silti monet tuntevat voimakasta ilmastoahdistusta. Tämän ristiriitaisen luontosuhteen tutkimiseen ei riitä yksin luonnontieteellinen eikä humanistis-yhteiskuntatieteellinen tutkimus, vaan aiheen kokonaisvaltaiseen ymmärtämiseen ja siihen liittyvien haasteiden ratkaisemiseen tarvitaan tieteenalojen ennakkoluulotonta yhdistämistä. Poikkitieteellisessä Taide, ekologia ja monimuotoinen luontosuhde – kohti yhteistä tulevaisuutta -hankkeessa tarkastelemme ihmisen ja luonnon, sekä siihen sisältyvien toislajisten eliöiden, välistä suhdetta vastavuoroisena ja monimuotoisena kokonaisuutena ekologian, taiteentutkimuksen ja kulttuurintutkimuksen näkökulmista. Luomme tiloja luonnon ja taiteen moniaistisille kohtaamisille ja keskustelulle. Tämä tapahtuu aktivoimalla taideperustaisten ja luonnontieteellisten menetelmien avulla tutkimukseen osallistuvia ihmisiä ja analysoimalla näissä prosesseissa syntyvää kokemuksellista tietoa. Tutkimuksen keskeisen käsitteen, monimuotoisuuden, määrittelemme sekä ekologisesti että kulttuurisesti ja liitämme sen välittömien luontokokemusten ohella erilaisten luontorepresentaatioiden tarkasteluun. Tavoitteenamme on kehittää eri tieteenalojen näkökulmia ja menetelmiä yhdistämällä uudenlaisia tapoja tutkia ihmisten luontosuhdetta ja tuottaa tietoa, joka auttaa ymmärtämään syvällisesti ihmisen ja luonnon vastavuoroista suhdetta ja luonnon ja kulttuurin monimuotoisuuteen liittyviä kysymyksiä.

Hanke käynnistyi maaliskuussa 2020. Tutkijat aloittivat työnsä vaiheittain kevättalven ja kesän 2020 aikana. Hankkeen toimintojen suunnitteluun toi haasteita koronapandemia, jonka vuoksi osallistava toiminta ei ollut keväällä ja alkukesällä 2020 mahdollista. Meidän oli seurattava tilanteen kehittymistä ja muutettava alkuperäisiä suunnitelmiamme sekä aikataulun että toteutustavan osalta jonkin verran. Ennen osallistavan toiminnan käynnistymistä työstimme yhteisartikkelia, jossa kehitimme taiteentutkimuksen ja ekologian näkökulmia yhdistävää menetelmää elokuva-analyysiä varten. Artikkeliprojekti oli hyödyllinen tulevaa yhteiskirjoittamista ajatellen.

Tutkimukseen päästiin hakemaan osallistujia elokuussa 2020. Tutkimuskutsua levitettiin mm. sähköpostilistoilla, sosiaalisessa mediassa ja julkisilla ilmoitustauluilla. Tutkimukseen ilmoittautui 59 henkilöä. Tutkimuksen eri osioita olivat ympäristöaiheisten elokuvien vastaanottotutkimus, ääniteoksen vastaanottotutkimus ja kaksi erityyppistä taiteellis-ekologista työpajaa, joista molemmat järjestettiin kaksi kertaa. Lisäksi kaikkien ilmoittautuneiden tuli täyttää luontosuhdekysely. Tutkimuksen eri osiot toteutettiin pääasiassa syys-lokakuussa 2020. Äänitaideteoksen vastaanottotutkimus oli käynnissä heinäkuusta vuoden 2020 loppuun asti. Elokuvien vastaanottotutkimukseen liittyviä haastatteluja tehtiin vielä vuoden 2021 alussa.

Aineistonkeruuta seurasi analyysivaihe, jonka aloitimme loppuvuonna 2020. Vuonna 2021 aloimme työstämään hankkeen kirjaa. Suomenkielinen kirja, Luontosuhteiden luonto. Taiteentutkimuksen ja ekologian näkökulmia, ilmestyi joulukuussa 2022 Nykykulttuurin julkaisusarjassa. Kirja koostuu yhdeksästä luvusta, jotka olemme kirjoittaneet eri kokoonpanoilla. Lisäksi olemme kirjoittaneet tutkimusartikkeleita, käyneet esittelemässä tutkimustamme konferensseissa, seminaareissa, yleisötilaisuuksissa ja kollokvioissa vuosien 2021, 2022 ja 2023 aikana. Olemme myös kirjoittaneet hanketta koskevia blogitekstejä.