Grants and residencies

Research and art

Romanikulttuurin museon julkaisusarja, Suomen perinteisten romanilaulujen nuotinnos, Hilja Grönforsin elämäkerta sekä romanien ruokaperinteen antologia

Application summary

Helsingissä, Lapinlahden kulttuurikeskuksessa toimiva Romanikulttuurin museo on vuonna 2018 perustettu erikoismuseo, joka tallentaa sekä aineellista että aineetonta romaniperinnettä kokoelmiinsa ja tekee Suomen romanikulttuuria näkyväksi tapahtumissaan ja julkaisusarjassaan. Hankkeen julkaisarja, osa 1: Perinteisten romanilaulujen aarteet Suomen romanien lauluperinne on yksi Elävän perinnön kansalliseen luetteloon (2017) valituista kohteista. Kuitenkin vain vähäisessä määrin romanilaulut ovat olleet valtaväestön kuultavissa. Tämä johtuu siitä, että ne ovat olleet pääosin yhteisömusiikkia. Yhteiskunnalliset muutokset ja romanien kiertelevän elämäntavan hiipuminen ovat tehneet perinteisten romanilaulujen olemassaolon uhanalaiseksi. Tämän havaittuaan suomalaisen romanimusiikin keulakuvaksi kohonnut mestarikansanlaulaja Hilja Grönfors ryhtyi keräämään katoavaa perinnettä suoraan vanhoilta laulajilta. Hankkeessa työn tulokset tallennetaan ja julkaistaan sekä DVD- että verkkomuodossa oppimateriaalien kera yhteistyössä Museoviraston kanssa. Osa 2: Hilja Grönforsin omaelämäkerta Vuonna 1952 Juuassa syntyneen Hilja Grönforsin omaelämäkerta kattaa kuuden vuosikymmenen matkan Pohjois-Karjalasta Tukholman kautta maailmanmusiikin kiintotähdeksi. Se taustoittaa myös romanilaulujen nuotinnosprojektia kertomalla tarinoiden ja valokuvien kautta niistä ympäristöistä, joissa romanilauluja laulettiin. Osa 3: Romanien ruokaperinteen antologia

Vuosina 2020-2022 muusikko, perinteenkerääjä Hilja Grönfors toteutti työryhmänsä ja Romanikulttuurin museon kanssa museon julkaisusarjan kolme ensimmäistä kirjaa.

Ensimmäinen kirja "Oi Ruusuni- Suomen vanhoja romanilauluja"- on 30 laulun nuotinnettu valikoima maamme ainutlaatuisista, jo liki kadonneista romanilauluista. Kirja syntyi yhteistyössä nuotintaja Ilona Korhosen ja äänisuunnittelija Taito Hoffrénin kanssa. Sen oheismateriaalina on kirjan takakannen taskusta löytyvä muistitikku, johon on tallennettu Hilja Grönforsin esittämät laulut ilman säestystä sekä Hiljan elämästä ja Suomen romanimusiikista kertova, Katariina Lillqvistin ohjaama pitkä dokumentti " Eihän tämä maa minun omani ollut". Kirjan kuvituksena on Orvo Grönforsin arkistoista saatu kokoelma mustavalkoisia muotokuvia vuosilta 1900-1920.

Toinen kirja, Helena Grönforsin ja Katariina Lillqvistin toimittama " Karjalanpaistia ja gulassia- romanien ruokaperinnettä Suomesta ja Tshekkien mailta", on katsaus Suomen ja vanhan Tshekkoslovakian romaniruokaperinteisiin. Se on myös kulttuurihistoriallinen matka kurkkupurkkikeittiöiden, vaihtokaupan ja omavaraistalouden maailmaan jonka lait ja tavat olivat yllättävän samat eri puolilla Eurooppaa. Kirjan valokuvista vastasivat Katrin Havia ja Jan Senius.

Sarjan kolmas kirja, Hilja Grönforsin elämäkerta puolestaan kertoo laulajan pitkästä taipaleesta Pohjois-Karjalan pienistä kylistä 70-luvun Tukholmaan ja sieltä edelleen etnomusiikin lavoille eri puolille maailmaa.

Julkaisusarjan kustannustoimittajana toimi Katariina Lillqvist ja materiaalin painopaikkoina Akcni Tisk sekä Jan Parilin graafinen studio Prahassa.