Rap-lyriikka opetusvälineenä heikosti lukevien tekstitaitojen parantamiseen.

Application summary

Heikosti lukevat nuoret ja aikuiset kuvittelevat, että lukutaito ei kosketa heitä kuin osittain. Useimmat heistä harrastavat kuitenkin kaunokirjallisuutta laululyriikan muodossa. Olemme löytäneet lääkkeen motivoida heikkolukutaitoisia kunnianhimoiseenkin tekstitaidon kehittämiseen. Luomme toimintamallin, jota voi käyttää lukutaidon parantamiseksi tulevaisuudessa kaikessa opetuksessa. Hankkeemme tavoitteena on linkittää tekstitaidot ja osallisuus yhteiskuntaan entistä tiiviimmin yhteen.

Sanat haltuun -hanke toteutettiin lukemisen kanssa kamppailevien nuorten parissa erityisoppilaitoksissa ja vankiloissa. Synnytimme kolme uutta oppituntimallia, joita sovelletaan peruskouluissa ja vankeinhoidossa.

Suurin osa hankkeen työpajoista tehtiin Uudenmaan alueella, jossa vierailimme sairaalakouluissa, erityiskouluissa ja -luokissa. Tämän lisäksi hankkeemme kattoi laajaa vankilatyötä Helsingin, Vantaan, Riihimäen, Keravan ja Kuopion vankiloissa.

Hankkeen kulmakivenä toimi moniammatillisuus. Hanketta veti kirjallisuuden ammattilainen Aleksis Salusjärvi yhdessä Lukukeskuksen toiminnanjohtaja Emmi Jäkön kanssa. Työpajoissa olivat Salusjärven lisäksi mukana rap-artisti Mikko Sarjanen ja puheterapeutti Hanna Markkanen sekä erityisnuorisotyön ammattilainen ja muusikko Kimmo Gustafsson. Lisäksi laitoskohtaisesti yhteistyömme kattoi laajan joukon erityisopettajia ja rikosseuraamuslaitoksen ammattilaisia.

Hankeen aikana vierailimme useassa seminaarissa, jossa kävimme läpi työmenetelmiämme. Hankkeeseen osallistuneet nuoret esiintyivät myös televisiossa, Pikkuparlamentissa, kirjallisuusklubeilla ja moni julkaisi tekstejään lehdissä ja antologioissa.

Monivuotinen projektimme synnytti ennen kaikkea moniammatillisen yhteisön, mikä mahdollisti tekstityön tekemisen uusissa ympäristöissä ja uusilla tavoilla. On onnellista, että onnistuimme synnyttämään uusia työtapoja lukutaidon parantamiseen. Hankkeen onnistumista kuvaa hyvin se, että työmme on jatkunut yhä uusissa ympäristöissä ja sen voi katsoa vakiintuneeksi tavaksi lähestyä tekstitaitoja.

Koneen apuraha mahdollisti kunnianhimoisempia työtapoja, joita sittemmin on hyödynnetty uusissa ympäristöissä.