Rakastettavat lehmät, älykkäät siat, kekseliäät kanat – sekä ystävämme koirat. Elokuva/lyhytelokuvien sarja ristiriitaisesta ja epäjohdonmukaisesta suhteestamme tuotanto- ja lemmikkieläimiin

Application summary

Miten kertoa ihmisten ja muiden eläinten välisestä suhteesta, rakkaudesta ja hoivasta, mutta myös hyväksikäytöstä ja julmuudesta? Miten lähestyä tuotantoeläinten kärsimystä, joka on yhteiskunnassamme päivittäistä ja jatkuvaa, mutta näkymätöntä ja normalisoitua? Miksi tunnistamme lemmikkieläinten erityislaatuisuuden, tunteet, kognitiiviset taidot ja älyn, mutta pystymme ohittamaan nämä samat ominaisuudet kun kyse on sioista, kanoista tai lehmistä? Millaisten tarinoiden kautta oppisimme näkemään myös tuotantoeläimet tuntoisina ja kokevina yksilöinä, omina persooninaan? Tavoitteenani on löytää uusia tapoja kertoa ja käsitteellistää ihmisen ja eläinten välisiä suhteita elokuvan keinoin, kuvitella näkymiä tulevaisuuteen, jossa (tuotanto)eläimiä ei enää kohdella materiana ja raaka-aineena, vaan suhde perustuu empatiaan ja kunnioitukseen. Eläinten ihmeellinen elämismaailma kaikessa erityisyydessään ja monimuotoisuudessaan on viime vuosien aikana alkanut avautua yhä enemmän tutkijoille. Kun puhumme eläinten tunteista, kommunikaatiosta ja kyvystä empatiaan ja yhteistyöhön, meitä syytetään helposti eläinten inhimillistämisestä, mutta ehkä eläimet ovatkin enemmän kaltaisiamme kuin osaamme kuvitellakaan tai toisaalta, ehkä me olemme eläimellisempiä kuin uskommekaan. Apurahakauden aikana teen taustatutkimusta dokufiktiisistä elokuvaa/teossarjaa varten, käsikirjoitan, ennakkosuunnittelen ja ohjaan. Elokuvan/teossarjan muoto ja pituus täsmentyvät prosessin aikana.

Aloitin hankkeen huhtikuussa 2022. Ensimmäisen puolen vuoden ajan keskityin pääasiassa ajattelutyöhön, taustatutkimukseen ja teossuunnitelmien kirjoittamiseen. Alkuperäinen ajatus oli toteuttaa useampia lyhyitä audiovisuaalisia teoksia, eräänlaisia ’vinjettejä’, jotka lähestyvät samaa aihetta – ihmisten ja muiden eläinten suhdetta – monista suunnista ja eri näkökulmista. Suunnittelemieni lyhyiden elokuvien aiheet liittyivät mm. tuotantoeläimiin ja lemmikkieläimiin, mutta myös valosaasteen vaikutuksiin lintuihin ja hyönteisiin sekä pölyttäjäkatoon. Lopulta ensimmäiseksi kohti tuotantoa lähti teossuunnitelma lyhytelokuvaan “Pölyttäjät”, jota aloin suunnitella yhdessä tuottajan ja tuotantoyhtiön kanssa.

Elokuva avaa näkymän lähitulevaisuuteen, jossa pölyttäjähyönteiset ovat kadonneet, ja ihmiset ovat joutuneet keksimään vaihtoehtoisen tavan hedelmien pölyttämiseen. Kuorolaulua ja tanssia yhdistävässä spekulatiivisessa fiktioelokuvassa ryhmä ihmispölyttäjiä esittää oudon mehiläistanssin etsiessään kukkivia hedelmäpuita. Elokuvan idean lähtökohta on Kiinassa, jossa ihmiset jo pölyttävät päärynäpuita käsin, koska mehiläisten määrä on radikaalisti vähentynyt.

Työryhmässä oli mukana myös säveltäjä, koreografi ja tanssiryhmä. Saimme kehittämistukea Suomen elokuvasäätiöltä ja keväällä 2023 teimme koekuvauksia tanssiryhmän kanssa. Syksyn 2023 aikana editoimme elokuvan demon, suunnittelimme työryhmän kanssa elokuvan toteutusta ja etsimme kuvauspaikat. Viimeistelimme käsikirjoituksen ja kuvaussuunnitelman valmiiksi ja haimme teokselle tuotantotukea (AVEK, SES, YLE). Tavoitteena oli kuvata teos toukokuussa 2024. Emme kuitenkaan saaneet rahoitusta teoksen tuotantokuluihin talven 2024 hauissa. Tämän takia tuotannon toteutus on siirtynyt eteenpäin. Taiteelliset työskentelyprosessit voivat olla pitkiä ja ennakoimattomia ja prosessi kuvaa myös audiovisuaalisen taiteenalan epävarmuutta, sillä suuri osa suunnitelluista teoksista ei välttämättä saa tuotantorahoitusta.