Modernin Lähi-idän yhteiskunnat: Lähi-itää esittelevän verkkokurssin tekeminen

Application summary

Hankkeessa tehdään kaikille avoin, nyky-Lähi-itään keskittyvä, kokonaan itsenäisesti verkossa suoritettava kurssi. Se on suunnattu yliopisto-opintojen alkuvaiheessa oleville, lukiolaisille sekä Lähi-idästä tulleiden maahanmuuttajien kanssa työskenteleville eri alojen ammattilaisille. Lähi-itä on historiallisesti, kulttuurisesti, uskonnollisesti ja maailmanpoliittisesti merkittävä, mutta monine konflikteineen vaikeasti ymmärrettävä alue. Alueelta Suomeen suuntautuva maahanmuutto on myös tehnyt siitä mielenkiintoisen suomalaiselle yleisölle. Kurssi avaa nyky-Lähi-itään liittyviä monimutkaisia kysymyksiä saattaen tieteellistä työtä erilaisille yleisöille. Kurssin suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Ixir-verkkokurssit Oy:n toimitusjohtaja FT Inka Nokso-Koivisto, itsekin taustaltaan Lähi-idän tutkija. Suunnittelutyöryhmässä ovat mukana professori Hannu Juusola ja yliopistolehtori Riikka Tuori Helsingin yliopistosta, lukion historian ja yhteiskuntatiedon opettajat Jyrki Lempinen ja Marjaana Juntunen sekä FIMEn asiamies, Lähi-idän tutkija Anu Leinonen. Koko kurssin suorittaminen vie 5–7 tuntia. Sitä voi hyödyntää myös osana yliopisto- tai lukio-opetusta. Kurssi on pitkäikäinen, ja FIME sitoutuu ylläpitämään, päivittämään ja markkinoimaan sitä pitkäjänteisesti. Nyt laadittava kurssi on osa kolmen kurssin sarjaa. Ensimmäinen osa on syksyllä 2022 julkaistu islamkurssi. Kolmas osa keskittyy muinaiseen Lähi-itään. Suurelle joukolle suunnatut avoimet verkkokurssit (MOOC, massive open online course) ovat yleistyneet viime vuosina myös Suomessa. Ihmistieteiden yleistajuistamisen välineenä verkkokursseja hyödynnetään Suomessa kuitenkin hämmästyttävän vähän. Tämä kurssi on uusi avaus siinä mielessä, että sillä pyritään osoittamaan laadukkaiden ja monipuolisten MOOCien hyöty myös ihmistieteissä. Kaikille avoimet verkkokurssit tukevat elinikäistä oppimista ja ovat vastuullisia: niitä voi tehdä vaikka kännykältä bussissa istuessa tai lääkärin vastaanottoa odottaessa.

Suomen Lähi-idän instituutti (FIME) teki ja julkaisi Koneen säätiön osarahoituksella kaksi kaikille avointa, ilmaista, kokonaan itsenäisesti suoritettavaa verkkokurssia (https://www.lahi-itakurssit.fi):
1) Ymmärrä nykypäivän Lähi-itää (julkaistu 4/2024)
2) Nuolenpäiden aika: tutustu muinaiseen Lähi-itään (julkaistu 4/2025)

Kurssit avaavat historiallisesti, kulttuurisesti, uskonnollisesti ja maailmanpoliittisesti merkittävään alueeseen liittyviä monimutkaisia kysymyksiä. Ne tuovat nykyiseen ja muinaiseen Lähi-itään liittyvää tutkimustietoa mm. lukio- ja yliopisto-opiskelijoiden ja suuren yleisön ulottuville helposti lähestyttävässä muodossa ja suomen kielellä. Kurssit ovat FIMEn ylläpitämällä LearnWorlds-alustalla ja toimivat sujuvasti eri mobiililaitteilla.

Nykypäivän Lähi-itä-kurssi on laadittu Helsingin yliopiston professori Hannu Juusolan ja yliopistolehtori Riikka Tuorin johdolla. Muinaiskurssi on laadittu tiiviissä yhteistyössä professori Saana Svärdin johtaman Muinaisen Lähi-idän imperiumit (ANEE) -huippuyksikön kanssa. Kurssien suunnittelusta ja toteutuksesta vastasi Ixir-verkkokurssit Oy:n toimitusjohtaja FT Inka Nokso-Koivisto. FIME ylläpitää ja markkinoi sekä tarvittaessa päivittää pitkäkestoisia kursseja. Kurssien teossa konsultoitiin myös historian ja yhteiskuntaopin opettajia.

Ymmärrä nykypäivän Lähi-itää-kurssille on 5/2025 mennessä kirjautunut 548 käyttäjää, joista 140 on jo suorittanut koko 4–6 h vievän kurssin. Saatujen palautteiden perusteella vajaa puolet suorittajista on toisen asteen tai yliopisto-opiskelijoita ja 35 % työelämässä. Esimerkki palautteesta: ”Hämmentävää, miten paljon kurssi lisäsi ymmärrystäni Lähi-Idän asioista. Esitetyt näkökulmat olivat (tutkijoiden) kyllin 'kaukaisesta' pisteestä ottamia, joten esiin tuli pitempiä trendejä.” Kuukausi sitten julkaistulle, muinaista Lähi-itää käsittelevälle kurssille on kirjautunut 121 käyttäjää, joista 59 on jo suorittanut sen.