Median rooli liikuntakulttuurin tasa-arvon edistämisessä ja seksuaalisen häirinnän vastaisessa työssä

Application summary

Hankkeen tarkoitus on selvittää, mikä on suomalaisen uutismedian ja yksittäisten urheilutoimittajien rooli liikuntakulttuurin tasa-arvon edistämisessä ja seksuaalisen häirinnän vastaisessa työssä. Hanke pohjautuu vuosina 2018–2022 Suomen urheilun eettisen keskuksen julkaisemiin liikuntakulttuurin seksuaalista häirintää koskettaviin julkaisuihin ja niitä edeltäviin tapahtumiin, joista raportoimalla media on herättänyt laajalti keskustelua ja vaatimuksia urheilupoliittisista toimenpiteistä. Hankkeessa kysyn, miten yksittäiset toimittajat näkevät roolinsa muutoksentekijöinä ja miten he kokevat raportoimisen tavanomaisten urheilu-uutisten ulkopuolista aiheista, jotka aiheuttavat vahvoja tunteita ja kannanottoja. On erityisen mielenkiintoista saada selville, eroavatko kokemukset eri sukupuolisten toimittajien välillä. Hanke tekee paitsi näkyväksi urheilutoimittajien työtä ja siihen liittyviä kulttuurisia ja rakenteellisia reunaehtoja myös laajentaa näkemyksiä keinoista, joilla liikuntakulttuuria voidaan muuttaa tasa-arvoisempaan suuntaan. Tiedonhankintamenetelmänä käytän hankkeessa asiantuntijahaastatteluja. Tavoitteena on saada haastateltavaksi 10–15 suomalaista toimittajaa, jotka ovat vuosien 2018–2022 aikana raportoineet liikuntapoliittisista sukupuolten tasa-arvoon ja seksuaaliseen häirintään liittyvistä aiheista. Analysoin aineiston soveltavaa temaattista analyysia hyödyntäen. Hankkeen tuotokset ovat englanninkielinen vertaisarvioitu kirjan luku, suomenkielinen yleistajuinen artikkeli sekä suomalaisille urheilutoimittajille suunnattu työpaja ja opas.

Sain Koneen säätiöltä joulukuussa 2022 vuoden mittainen työskentelyapurahan hankkeelle Median rooli liikuntakulttuurin tasa-arvon edistämisessä ja seksuaalisen häirinnän vastaisessa työssä. Hankeen toteutus alkoi talvella 2023 ja päättyi syksyllä 2024. Hankkeessa tarkastelin suomalaisen uutismedian ja yksittäisten urheilutoimittajien roolia liikuntakulttuurin tasa-arvon edistämisessä ja seksuaalisen häirinnän vastaisessa työssä. Hankkeen aineisto koostui 16 urheilutoimittajan haastattelusta.

Hankkeen tuotoksiin sisältyvät Media and Communication -lehdessä kesällä 2024 julkaistu vertaisarvioitu tutkimusartikkeli "It’s a balancing act”: Contradictory ambitions of journalistic media in addressing harassment in sport", vuoden 2025 alussa julkaistava vertaisarvioitu kirjanluku "Urheilun häirintätapausten uutisoinnin työprosessit ja toimittajien metajournalistinen diskurssi" sekä syksyllä 2024 julkaistu "Toimittajaopas seksuaalisesta häirinnästä raportoimiseen". Tämän lisäksi kirjoitin Koneen Säätiön Kaivolla-blogiin englanninkieliseen tutkimusartikkeliin pohjautuvan suomenkielisen yleistajuisen tekstin. Hankkeen aineistoa on hyödynnetty myös kolmanteen tieteelliseen tekstiin, joka on tällä hetkellä arviointikierroksella.

Järjestin hankkeen yhteydessä kaksi tapahtumaa Koneen Säätiön Kamarissa. Ensimmäinen niistä oli urheilutoimittajille suunnattu Kriittisen urheilujournalismin työpaja ja toinen hankkeen loppuseminaari, jonka yhteydessä julkaisin Toimittajaoppaan seksuaalisesta häirinnästä raportoimiseen. Teen lisäksi hankkeen puitteissa kansainvälistä yhteistyötä Women in a digitized sports culture -verkostossa ja EBU Women's sport expert group kanssa. Olen käynyt puhumassa hankkeesta tieteellisessä tapahtumassa viidesti Suomessa ja kolmesti ulkomailla. Hanke on herättänyt laajaa kotimaista ja kansainvälistä kiinnostusta ja päätynyt useasti uutisoinnin kohteeksi.