Mansin kielen alkeisoppikirjan toimitustyö ja julkaisu

Application summary

Kansainvälinen työryhmämme toimittaa ja julkaisee modernin pedagogiikan mukaisen mansin kielen alkeisoppikirjan. Hanke on tutkimusperusteinen. Mansi on Länsi-Siperiassa puhuttu suomen etäinen sukukieli, jolla on tällä hetkellä noin 1000 puhujaa. Kieli on vakavasti uhanalainen, mutta paikallisin voimin ylläpidetään suppeaa mansinkielistä mediaa ja kulttuuritoimintaa. Mansia opetetaan paikallisissa kouluissa lapsille äidinkielenä tai vieraana kielenä, mutta sitä ei käytetä opetuskielenä. Paikallisessa Jugran yliopistossa Hanti-Mansijskissa mansin kielen tutkimus ja opetus on käytännössä ajettu alas, joten ulkomaisten tutkijoiden apu ja resurssit ovat välttämättömiä oppikirjahankkeen toteuttamiseksi. Kunnollisen oppikirjan puute on pitkään ollut este mansin nykykielen tasokkaalle opetukselle länsimaisissa yliopistoissa. Työryhmäämme kuuluu yksi suomalainen ja yksi unkarilainen alan postdoc-tutkija sekä mansia äidinkielenään puhuva kieliaktivisti ja toimittaja, jolla on myös mansin kielen opettajan koulutus. Kaikilla ryhmän jäsenillä on pedagoginen koulutus ja kokemusta kielten opettamisesta. Hankkeessa hyödynnetään työryhmän omaa tuoretta tutkimuksellista tietoa, pedagogista ammattitaitoa sekä natiiviasiantuntijan äidinkielen taitoa. Työ suoritetaan Helsingin yliopistossa ja Hanti-Mansijsikissa. Oppikirja julkaistaan Suomalais-Ugrilaisen Seuran "Apuneuvoja suomalais-ugrilaisten kielten opiskelua varten – Hilfsmittel für das Studium der finnisch-ugrischen Sprachen" -sarjassa. Kirjan apukieleksi tulee englanti, ja sen avulla voi saavuttaa Eurooppalaisen viitekehyksen mukaisen suullisen ja kirjallisen kielitaitotason B1. Oppikirjasta tulee funktionaalis-deskriptiivinen: käytännön kielitaitoon tähtäävä mutta kuitenkin kielen rakenteet tarkasti kuvaava. Kirjan oheismateriaaliksi tuotetaan verkkosivusto, jolle ladataan mm. äänimateriaaleja.

Hankkeen aikana toimitettiin modernin pedagogiikan mukainen mansin kielen alkeisoppikirja. Oppikirja on suunnattu ei-äidinkielisille yliopisto-opiskelijoille. Hankkeen lopputuloksella täytetään suuri aukko mansin kielen opetusmateriaalien tarpeessa: kunnollisen oppikirjan puute on pitkään ollut este mansin nykykielen tasokkaalle opetukselle länsimaisissa yliopistoissa. Mansi on Länsi-Siperiassa puhuttu suomen etäinen sukukieli, jolla on tällä hetkellä noin 1000 puhujaa. Kieli on vakavasti uhanalainen, mutta paikallisin voimin ylläpidetään suppeaa mansinkielistä mediaa ja kulttuuritoimintaa. Mansia opetetaan paikallisissa kouluissa lapsille äidinkielenä tai vieraana kielenä, mutta sitä ei käytetä opetuskielenä. Paikallisessa Jugran yliopistossa Hanti-Mansijskissa mansin kielen tutkimus ja opetus on käytännössä ajettu alas.
Työryhmään kuului yksi suomalainen ja yksi unkarilainen postdoc-tutkija sekä mansin kielen natiiviasiantuntija. Työ suoritettiin pääosin Helsingin yliopistossa. Natiiviasiantuntija hoiti oman osuutensa Hanti-Mansijskista käsin, koska ei poliittisen tilanteen vuoksi voinut koko aikana matkustaa Suomeen. Oppikirja on hyväksytty julkaistavaksi Suomalais-Ugrilaisen Seuran "Apuneuvoja suomalais-ugrilaisten kielten opiskelua varten – Hilfsmittel für das Studium der finnisch-ugrischen Sprachen" -sarjassa. Kirja julkaistaan vuoden 2025 aikana. Oppikirjaan sisältyy kielioppikuvauksia ja -harjoituksia, tekstiosioista, sanastoja ja piirtäjän laatimaa aiheeseen sopivaa kuvitusta. Painetun kirjan lisäksi julkaistaan verkkoversio, jonka yhteyteen liitetään myös äänimateriaalia ja kieliteknologiasovelluksia.
Hankkeen aikana tutkijat osallistuivat aktiivisesti alan kansainvälisiin konferensseihin, joissa esittelivät hankkeen tavoitteita ja toteutusta. Lisäksi hankkeen yhteydessä järjestettiin 1st Symposium on Indigenous Minority Language Acquisition -symposium Helsingissä elokuussa 2023.