Long Playn ympäristönmuutoksen erikoistoimitus: Perusteellista journalismia elonkehän, yhteiskunnan ja talouden risteyskohdista

Application summary

Hankkeessa perustetaan verkkojulkaisu Long Playn ympäristönmuutoksen erikoistoimitus, jossa toimittajat ja monitieteisen ympäristötutkimuksen tekijät tuottavat yhdessä ympäristönmuutosta käsittelevää tiedepohjaista journalismia. Hankkeen aikana toimitus tuottaa n. 12 pitkää juttua sekä lyhyempiä tekstejä, podcasteja, sosiaalisen median sisältöjä ja tapahtumia. Ne käsittelevät ympäristönmuutosta ja sen yhteiskunnallisia vaikutuksia monipuolisesti, kiinnostavasti ja tutkittuun tietoon pohjautuen. Jutut paljastavat uutta tietoa ja auttavat lukijaa ajattelemaan aikamme suuria ilmiöitä monitasoisesti ja itsenäisesti. Kaksi kaksikielistä raporttia kokoaa yhteen ajankohtaisen kertovan ympäristöjournalismin parhaita käytäntöjä. Narratiivisen ja tutkivan journalismin sekä monitieteisen tutkimuksen keinoja yhdistämällä hanke tuottaa kokonaan uutta, yhteiskunnallisesti relevanttia ja uutisarvoista tietoa ympäristöaiheista.

Long Playn ympäristönmuutoksen erikoistoimitus kehitti suomalaista ympäristöjournalismia kohti tutkivan ja featurejournalismin keinojen kunnianhimoisempaa hyödyntämistä. Rahoituskauden aikana Long Playssa julkaistiin sekä pitkiä että keskipitkiä ympäristöjuttuja, joissa käsiteltiin mm. mm. markkinakeinottelua maataloushyödykkeillä, akkumineraalitehdashankkeita, syvänmeren kaivostoimintaa, Huippuvuorten siemenholvia, Itämeren tilaa, ilmastoaktivismin kriminalisointia, automainonnan viherpesua, eläintuotannon päästöjä ja hiilen talteenottoa. Moni jutuista ylitti uutiskynnyksen myös muissa medioissa.

Toimitus loi rahoituskauden aikana vahvat yhteydet kansainvälisiin ympäristötoimittajaverkostoihin, ja yhteistyöjuttuja julkaistiin mm. EU Observerissa, Die Zeitissä, Sveriges Naturissa ja DeSmogissa. Toimituksella oli myös likeistä yhteistyötä eri alojen tutkijoiden kanssa.

Yhtenä hankkeen tavoitteista oli tuottaa ympäristöjournalismiin liittyvää tietoa, joka olisi hyödyllistä alan ammattilaisille, tutkijoille, opiskelijoille ja julkisesta ympäristökeskustelusta kiinnostuneille yleisön jäsenille. Tätä tarkoitusta varten toimitus tuotti "Vuosisadan kuumin juttu" -podcastin, joka käsittelee ilmastojournalismin suuria kysymyksiä, sekä opetti esimerkiksi tutkivan journalismin metodeja ympäristötoimittajille eri tapahtumissa.