Grants and residencies

Research and art

Extaasi-ryhmän kollektiivinen omaelämäkerta. Pilotissa ideoidaan Extaasin historian tallentamisen sisällöt ja muodot sekä kartoitetaan olemassaoleva materiaali

Application summary

Suomalaisessa queer- ja lesbohistoriantutkimuksessa on merkittävä aukko: siitä puuttuu anarkofeministisen Extaasi-ryhmän tarina. Extaasi-ryhmä ryhmä toteutti vuosina 1984–1994 kymmeniä performansseja, katutaidetta, keskusteluja, talonvaltauksia, kahvila- ja näyttelytoimintaa, sarjakuvia, bileitä ja teoksia. Toiminnassa mukana olevia ihmisiä yhdisti mielenkiinto mukautumattomuuteen ja uudenlaiseen tekemiseen. Ryhmä näkyi vapautuvassa valtamediassa, taide- ja kulttuurielämässä, samoin uuden city-kaupunkilaisuuden ytimessä – myös sen haastajana ja kriitikkona. Extaasin toiminnan muodot venyttivät tuon ajan feminismin, taiteen ja politiikan määritelmiä. Esimerkiksi Julmia naisia – sadomasokistinaiset kertovat -teoksessa lesboutta ei lähestytä mukautumispolitiikan kautta vaan omaehtoisesti. Extaasi on jättänyt suomalaiseen feminismiin jäljen, jonka on väitetty näkyvän queer-tutkimuksen painottumisena sukupuolentutkimuksen sisällä. Sitä, miten extaasilaiset hahmottivat protoqueerit toiminnan tavat, seksuaalisuuden, sukupuolen, ja näiden yhteyden yhteiskuntaan, yhtenäistyvään Eurooppaan ja avautuvaan suomalaiseen yhtenäiskulttuuriin – ja näiden kautta identiteettikysymyksiin – on keskeinen suomalaista ja laajemmin queerhistoriaa valottava kysymys. Tämä historia ansaitsee tulla muistetuksi. Pilotissa annetaan tilaa myös menneisyyden läpi tätä päivää reflektoivalle ja tulevaisuuteen katsovalle analyysille, halki- ja poikkitaiteelliselliselle historiankirjoitukselle.

Hankkeen päätavoite oli koota extaasilaisista työryhmä toteuttamaan Extaasin historiasta ja merkityksestä kertova poikkitaiteellinen projekti. Tässä tavoitteessa onnistuin. Jatkamme pilotissa alulle pantua prosessia yhdessä Seija Virva Hirstiön, Seija Suontaustan ja Extaasissa vaikuttaneiden ja Extaasista vaikuttuneiden ihmisten kanssa. Pilotin hakemuksessa tämä määriteltiin seuraavasti:
‘Pilotin tuloksena syntyvää projektia on haudottava, jotta Extaasi saa arvoisensa ainutlaatuisen ja aidon taide/tieto/tiede/media -historiaprojektin, joka kokoaa yhteen meritoituneet, meritoitumattomat ja ennen kaikkea kokeilevat tekijät eri alueilta’.

Extaasi-ryhmän pilotin aikana kontaktoin yhteensä 28 ihmistä, jotka olivat olleet tavalla tai toisella tekemisissä Extaasin kanssa. Jotkut kontaktit typistyivät pariin Messenger-viestiin, toisissa tapauksissa yhteydenotto johti tuntikausien keskusteluihin ja lukuisiin tapaamisiin. Joissakin tapauksissa käytyjä keskusteluja äänitettiin tai tein keskustelusta muistiinpanoja keskustelukumppaneiden suostumuksella.

Covid19-pandemian takia luovuin ryhmätapaamisten sarjasta - yksi 10 hengen lähitapaaminen alakulttuurikeskus Loukossa onnistui. Kyseisessä tapaamisessa esittelimme triomme (Hirstiö-Suontausta-Oksanen) ideoita moni- ja poikkitaiteelliseksi hankkeeksi, joka kutoisi yhteen erilaiset muistot ja tulkinnat Extaasista ja toisi 2020-luvun toimijat mukaan keskusteluun ja yhteiseen toimintaan. Voi hyvin olla, että pilotin kannalta oli parempi tavata ihmisiä pienemmissä, 2-4 hengen kokoonpanoissa. Tällaisia muutaman ihmisen yhteistapaamisia oli lukuisia.

Pilotin toisena tavoitteena oli kartoittaa Extaasi-ryhmän toimintaa koskeva materiaali, jota toimintaan osallistuneilla on hallussaan. Materiaalia on jonkin verran eri instituutioiden, kuten Työväenmuseo Werstaan ja Kansalliskirjaston hallussa. Useat extaasilaiset luovuttivat käyttööni materiaalia mm. runokirjan, Myymälävarkaan oppaan, valokuvia, julisteita, c-kasetteja, vhs-nauhoja jne. Tämä siis hallussani olevien Himosta rottiin -lehtien, Julmia naisia -kirjojen, kirjeiden, lehdistötiedotteiden, mainosten ja valokuvien lisäksi. Osa aineistosta digitoitiin pilotin aikana. Pilotin aikana olin yhteydessä Werstaan lisäksi Helsingin kaupunginmuseoon. Aineiston luovutusta museointia ja arkistointia varten suunniteltiin yhdessä dosentti Tuula Juvosen kanssa, joka lupautui olemaan jatkossa neuvonantajamme ja mahdollisesti myös yhteyshenkilö museoiden suuntaan.

Pilotin aikana perustettiin blogi, johon kutsuttiin extaasilaisia kirjoittamaan muistoistaan: https://extaasista.art.blog. Blogi on linkitetty Sateenkaarihistoriakuukauden verkkosivuille: https://sateenkaarihistoria.fi/arkistot-ja-kokoelmat/. Parhaillaan blogiin suunnitellaan julkaisua, johon liitetään näytteitä Extaasi-bändin tuotannosta.

Pilotin aikana kirjoitin esseen Extaasiin liityvistä muistoista, joka on sekin tarkoitus julkaista Sateenkaarihistoria-sivuilla.

Pilotin pohjalta on tehty hankesuunnitelma, jolle on haettu rahoitusta Koneen Säätiöltä syksyn 2020 rahoitushaussa. Hankkeesta on vetovastuussa Seija Hirstiö yhdessä Pia Puu Oksasen ja Seija Suontaustan kanssa. Hankkeen yhteistyökumppaneita ovat lukuisat Extaasissa vaikuttaneet ja vaikuttuneet ihmiset, esimerkiksi Johanna Rojola, Panda Eriksson, Elina Hirvonen ja Viva Granlund. Hanke kokoaa yhteen pilotissa kontaktoidut ihmiset ja yhteistyökumppanit tutkimaan kollaasia, joka Extaasi oli, ja jota se on, tämän päivän extaattisten toimijoiden kanssa.