NÄKYVILLE -dokumenttisarjan ja lyhytelokuvasarjan suunnittelu ja toteuttaminen monitaiteellisena projektina

Application summary

Mikä merkitys sillä on, että tulee nähdyksi, kuulluksi ja hyväksytyksi? Entä mikä merkitys on sillä, että pääsee tekemään elokuvaa? Dokumenttisarjassa seurataan lyhytelokuvan tekemistä eri yhteisöjen sisällä, joiden ääntä emme normaalisti kuule. Kolmessa eri yhteisössä seurataan prosessia, joka alkaa aiheen löytämisestä ja päättyy ensi-iltaan. Dokumentin aikana seurataan myös eri elokuvan tekemisen vaiheita. Uudet elokuvan tekijät antavat oppinsa tietotaitoa mahdollistaen vähemmistöyhteisöjen uusien tarinoiden kertomisen sekä tekijöiden kohtaamisen dokumentin kautta. Tarkoituksena on nostaa yhteisöjä näkyville ja tuoda dialogisuutta dokumentin avulla sekä näyttää onko taiteen tekemisellä voimaa, ja minkälaista voimaa? Yhteisössä tehdyt lyhytelokuvat ovat omia teoksiansa, jotka tuodaan näkyville muille katsojille. Jos sinulle annetaan mahdollisuus tehdä, mitä haluat kertoa maailmalle? Lyhytelokuvat tulevat olemaan yhteisönsä näköisiä ja heidän aiheista ja mieltymyksistä lähtöisiä. Dokumenttisarjassa annetaan sellaisille yhteisöille ääni ja näkyvyys, jotka eivät sitä normaalisti saa yhteiskunnassa. Mitä sinä sanoisit maailmalle, jos sinulla olisi mahdollisuus tehdä elokuva? Dokumentissa seurataan lyhytelokuvan tekemistä aina ensi-iltaan saakka. Jokaisessa yhteisössä tehdään lyhytelokuva aiheesta, joka on jollain lailla tärkeä yhteisölle ja mikä ansaitsisi tulla tuoduksi esiin. Mitä taiteen tekeminen ihmiselle tekee, voiko sillä olla voimaannuttavaa merkitystä? Entä miten tärkeä taide todella ihmisten välisenä kommunikointivälineenä on? Projektin tarkoituksena on tutkia hyväksyvän katseen merkitystä sekä sitä, mikä merkitys positiivisilla teoilla on ihmisyyteen.

Dokumenttisarjassa menimme kolmeen eri yhteisöön ja toteutimme heidän kanssaan lyhytelokuvan heidän valitsemastaan aiheesta. Yhteisöinä ovat pitkäaikaistyöttömät, romaninuoret ja karjalankieliset opiskelijat. Sarja käsittelee näkyväksi tulemisen merkitystä kunkin yhteisön omasta näkökulmasta. Aiheita tarkastellaan kohtaamisten ja taidetyöskentelyn kautta. Sen tavoitteena on tarjota katsojalle uusia näkökulmia ja tuoda esiin asioita, joita muuten ei välttämättä pääsisi näkemään. Katsoja pääsee myös tutustumaan lyhytelokuvan tekemiseen.

Jokainen taideprosessi on suunniteltu yhteisön omannäköiseksi, ja se toimi jo itsessään voimaannuttavana kokemuksena yhteisötaiteen menetelmiä hyödyntäen. Lopputuloksena syntyi sarja, joka tuo näkyväksi sen, mitä me tekijät saimme kokea – upeita kohtaamisia ja yhteiskunnallisesti ajankohtaisia aiheita.

Dokumenttisarja koostuu kolmesta jaksosta. Jokainen jakso seuraa yhteisön matkaa käsikirjoittamisesta ensi-iltaan. Sarja julkaistaan syksyllä 2025 YLE:llä.

Hankkeemme alkoi esituotantovaiheella, jolloin tutustuimme yhteisöihin, loimme työpajat ja dokumenttisarjan formaatin, käsikirjoitimme jaksojen treatmentit sekä suunnittelimme kuvaustyylin.

Loppukevään ja kesän aikana kuvasimme jaksot. Jokaisella yhteisöllä oli seitsemän työpajapäivää:

1. Tutustuminen ja aiheen etsintä
2. Käsikirjoittaminen ja elokuvatyöpaja
3. Harjoittelu ja kuvasuunnittelu
4. Lyhytelokuvan kuvaukset
5. Jälkityöt: leikkaus, värimäärittely, grafiikat
6. Äänisuunnittelu ja musiikki
7. Ensi-ilta

Tämän jälkeen dokumenttisarjan jälkituotantovaiheessa jaksot leikattiin, äänisuunniteltiin, värimääriteltiin, graafiset elementit toteutettiin ja äänet miksattiin. Lopputuloksena syntyi kolmen jakson sarja, joka sisältää filmiä, dokumenttimateriaalia ja jokaisen yhteisön tekemän lyhytelokuvan. Jokainen jakso käsittelee yhteisön omaa aihetta ja avaa lyhytelokuvan tekemisen prosessia.