Grants and residencies

Research and art

Parantava rituaali, Punapigmenttiprojekti ja kaksi retriittimuotoista teosta

Application summary

Työpari luo teossarjan, joka kietoutuu samojen teemojen, rituaalitaiteen, parantumisen, suggestioherkkyyden, muuntuneiden tajunnatilojen ja neurodiversiteetin, ympärille. Teokset liikkuvat kolmessa eri rajapinnassa: 1) taiteen ja tieteen rajapinta (Parantava Rituaali ja Parasympaticus, Punapigmenttiprojekti) 2) parantumisen ja taiteen rajapinta (Parantava Rituaali, Parasympaticus ja Parantavien rituaalien retriitti) 3) henkisyyden ja taiteen rajapinta (Punapigmenttiprojekti, Parantavien rituaalien retriitti) Apuraha mahdollistaa työparin syventymisen rituaalitaiteeseen ja parantamisen taiteeseen. Työ pitää sisällään taiteellistieteellisten kollektiivien johtamista sekä teosten Parantava Rituaali, Punapigmenttiprojekti, Parasympaticus ja Parantavien rituaalien retriitti toteuttamisen. Nimensä mukaisesti Parantavan rituaalin tarkoituksena on luoda parantumista sekä tutkia rituaalin vaikutuksia tieteellisin ja taiteen tutkimuksen keinoin. Tavoitteena on erityisesti tuottaa tietoa parantamisen ja parantumisen ilmiöistä rituaalityöskentelyn kontekstissa. Tutkimus on saanut Aalto-yliopiston eettisen toimikunnan tutkimusluvan. Punapigmenttiprojektissa olemme koonneet ryhmän eri taidealojen edustajia, joita yhdistää punapigmentti. Kiinnostavaa punapigmentissä on se, että se aina yhdistyy hypnoosi/suggestioherkkyyteen. Tämä ominaisuus voi aikaansaada omanlaista liikettä ja ilmaisua. Tarkoituksenamme on luoda yhdessä teos ja muoto transsiherkkyyttä tutkimalla. Rituaalimuotoisten teosten rinnalla meitä kiinnostaa teoksen muotona retriitti. Parantavaa Rituaalia on valmisteltu jo vuodesta 2017. Prosessissa on syntynyt valtava määrä tietotaitoa ja erilaisia praktiikoita, jotka lopullisesta teoksesta on jätetty pois. Teosten ekologian näkökulmasta olemme pohtineet, miten myös tämä materiaali voitaisiin valjastaa uusiokäyttöön. Näin ovat saaneet alkunsa retriittimuotoiset teokset Parasympaticus (teema: neurodiversiteetti) ja Parantavien rituaalien retriitti (alkemia).

Apuraha on kirkastanut merkittävästi työparin Raipalan&Sundblomin taiteellisia, taiteellis-tieteellisia ja taiteen tutkimuksellia tavoitteitta ja työtapoja. Työskentely on myös muuttanut työparin käsitystä siitä, mikä taiteen vastaanottamisessa on merkityksellistä. Tuntuu monella tavalla mielekkäämmältä keskittyä rajattuun kokija/katsojaryhmään, ja pyrkiä luomaan todellista muutosta ja transformaatiota heidän elämässään ja kokemusmaailmassaan massojen viihdyttämisen sijaan. Apurahalla on hakemuksen tavoitteiden mukaisesti syvennytty rituaalitaiteeseen ja parantamisen taiteeseen sekä niiden tutkimiseen. Vuoden 2022 aikana työpari on perustanut Liminal Art -kollektiivin. Raipalan ja Sundblomin johtamaan kollektiiviin kuuluu produktioista riippuen eri taiteen ja tieteen alojen edustajia. Kollektiivin tavoitteena on tutkia ja fasilitoida rajatilan kokemuksia luomalla kokonaistaideteoksia, taiteellisia rituaaleja, ritualistisia esityksiä ja retriittejä. (https://liminalart.fi)

Apurahavuoden aikana on luotu ja osittain jatkojalostettu teokset Parantava Rituaali, Punapigmenttiprojekti, Parasympaticus ja Alkmisten rituaalien retriitti. Nimensä mukaisesti Parantavan rituaalin tarkoituksena oli luoda parantumista sekä tutkia rituaalin vaikutuksia tieteellisin ja taiteen tutkimuksen keinoin. Teos ja tutkimus toteutettiin Raaseporissa maalis-kesäkuussa 2022. Psykometrinen data on jo analysoitu, ja sen pohjalta on saatu merkittävää ja ainutlaatuista tietoa suggestioherkkyyden merkityksestä parantumisen kokemuksessa sekä taiteen vastaanottamisen prosessissa (vastuulliset tutkijat Mikko Sams ja Markus Sundblom). Parantavan rituaalin tutkimusosio tuotti myös suuria määriä kvalitatiivista dataa, jonka analysoimiseen haimme apurahaa mm. Koneen säätiöltä.