Tulevaisuuden kestävä taideorganisaatio – Ehdotuksemme kestävän taideorganisaatiomallin löytämiseksi

Application summary

Hiljaisuus ry etsii kestävää taideorganisaatiomallia kaksivuotisessa projektissaan. Kutsumme ulkopuolisia asiantuntijoita työskentelemään kanssamme muotoillaksemme vastauksen kysymykseen, millainen tulevaisuuden taideorganisaation tulisi olla, jotta se pystyisi toimimaan taiteen tekemisen mahdollistajana ja alustana tulevaisuudessa sekä toimimaan kestävällä tavalla sekä suhteessa ympäröivään yhteiskuntaan ja luonnon kantokykyyn että taiteen omaan ekosysteemiin. Visiomme mukaan tulevaisuuden kestävä taideorganisaatio on rakennettu taiteellisesti, yhteisöllisesti, ekologisesti ja kommunikatiivisesti viisaalle ja perustellulle pohjalle. Vuosien 2021–2022 aikana hankimme näiltä osa-alueilta organisaation ulkopuolista asiantuntemusta, jota haluamme jakaa myös muille taidealan toimijoille verkkojulkaisujen muodossa. Projektin aikana tulemme etsimään resurssiviisasta tapaa toimia taideorganisaationa, kehittämään sellaista organisaatiomallia, jossa taiteilijalla ja taiteellisella ajattelulla on tilaa sekä tarjoamaan ehdotuksen kestävän kehityksen tavoitteisiin sitoutuneen taideorganisaation toimintamallista. Tavoitteenamme on vakiinnuttaa sellaista työkulttuuria, joka ei ylikuluta käytettävissä olevia resursseja (rahaa, aikaa, luonnonvaroja, henkilöresursseja, luovaa kapasiteettia), vaan hyödyntää niitä viisaasti ja pitkäjänteisesti. Keskeisessä roolissa projektin toteuttamisessa on taiteilijan asiantuntijuus, jolle tehdään tilaa sekä organisaatiorakenteessa että yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:n vuosina 2021-2023 toteuttava Tulavaisuuden kestävän taideorganisaatiomallin kehittämishanke saavutti asetetut tavoitteet ja toteutuis suunnitellun mukaisesti lukuunottamatta hankkeen toteuituksen ajankohtaa, jota pidennettiin yhdellä vuodella. Hankkeen tarkoituksena oli etsi kokeilujen ja ulkopuolisten asiantuntijoiden tuella ehdotusta kestäväksi taideorganisaation malliksi, joka vastaisi sekä tämän päivän että tuleivaisuuden tarpeisiin ja tukisi mahdollisimman hyvin taiteellista työtä. Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana kokeiltiin useista taiteellisista suunnittelijoista ja kahdesta toiminnanjohtajasta muodostuvaa mallia, joka osoittautui moniäänisyydessään monitaiteista taiteeloista työtä ruokkivaksi, mutta kustannusrakenteeltaan kestävättömäksi. Lisäksi malli lisäsi taidealan sirpaleista työtä sen sijaan, että olisi tarjonnut mahdollisuuden pitkäjänteiseen ja vakautta luovan suuruiseen työmäärään kunnelin työntekijälle. Hankkeen ensimmäisenä vuonna kuitenkin sanoitettiin ja dokumentoitiin taideorganisaation toivottuja ominaisuuksia ja taidetyön tarpeita, joihin uudella organisaatiomallilla haluttiin pystyä vastaamaan. Ensimmäisen hankevuoden päätteeksi päätettiin siirtyä kahden taiteellisen johtajan ja kahden toiminnan johtajan johtamaan organisaatiomalliin. Siirtymävaihe vaati laajaa taiteilija-asiantuntijuutta sekä organisaatio-osaamista, kun toiminnanjohtajien ja taiteellisten johtajien työnkuvia luotiin ja vastuita eroteltiin toisistaan.

Hankkeen toisena vuonna siirryyttiin uuteen organisaatiomalliin ja kaksi uutta taiteellista johtajaa aloitti tehtävissään. Taiteelliset johtajat edustivat eri taiteenlajeja sekä erilaisia taiteen tekemisen praktiikoita ja eri sukupolvia sekä sukupuolia. Johtoryhmätyöskentely muodostui koko organisaation merkittävimmäksi päätöksenteon elimeksi, jossa taiteellinen ääni, ajattelu ja asiantuntijuus osallistuu koko organisaatiota koskevaan päätöksentekoon taloudellisen, tuotannollisen ja organisatorisen ajattelun rinnalla. Tavoitteena oli tasaveroinen ja erinäkökulmia kunnioittava toimintatapa. Kokeilua jatkettiin vuoden 2023 loppuun ja organisaatiomalli saatiin vakiinnutettua pysyväksi Taiteilijayhdistys Hiljaisuus ry:ssa.

Johtoryhmärakenteen lisäksi hankkeen aikana kokeiltiin, reflektoitiin ja kehitettiin hyviä toimintatapoja, joilla edistää ja ylläpitää kehittämisorientaatiota ja hyvää taidetyönantajuutta jatkossakin. Hankkeen myötä toimintaan vakiintui kaksi kertaa vuodessa toteutettavat reflektiotyöskentelyt, joihin osallistuu vähintään johtoryhmä ja tarpeen mukaan myös hallituksen puheenjohtaja ja hallituksen jäseniä. Reflektiotyöskentelyt tasapainottavata etäympäristölissä tapahtuvaa työtä sekä mahdollistavat ennakoidun ja rauhallisen kasvokkaisen tilanteen organisaation toimivuuden arviointiin ja kehitystoimien suunnitteluun. Reflektiovetäytymisiin on pyritty yhdistämään myös työhyvinvointia tukevia aktiviteetteja.

Hankkeen aikana organisaatioon vakiintui erilaisia tapoja hyödyntää ulkopuolista asiantuntijuutta. Hankkeen osana pilotoidut aamunavaukset ovat vakiintuneet osaksi toimintakulttuuria. Aamunavaukset tarkoittavat kiinnostavan ja ajankohtaisen taiteilijan, tutkijan tai muun erityisen aihealueen asiantuntijan puheenvuoroa ja keskustelua asiantuntijan valitsemasta teemasta. Aamunavaukset ovat keino inspiroitua ja tuulettaa organisaatiossa ja sen luottamustehtävissä työskentelevien henkilööiden ajattelua, ruokkia luovuutta sekä tehdä tilaa taiteelliselle ja yhteioskunnalliselle keskustelulle taideorganisaation puitteissa. Toinen vakiintunut tapa hyödyntää organisaation ulkopuolista asiantuntijuutta on kutsua eri organisaatiokehittämisen osa-alueiden asiantuntijoita osaksi Hiljaisuus-organisaation kehittämisprosessia,. Voimallisimmin ulkopuoliset asiantuntijat tukivat kehittämistyötä hankkeen ensimmäisen vuoden aikana, mutta ulkopuolisia asiantuntijapalveluita on hankittu myös vuosina 2022 ja 2023.