Grants and residencies Arts Koekeittiö -työskentelylaboratorion ja esitystilan toimintaan kahdeksi vuodeksi. Main applicant Kuvataiteen Maisteri Donner Sonja and working group (Koekeittiö) Members of the project Other Members of the team: Donner Sonja, Rönkä Eeva, Purhonen Jani Anders, Tervo Niina, Bruel Océane, Sorsa Joona, Peura Eeva Amount of funding 86600 € Type of funding General grant call Fields Visual arts Grant year 2024 Duration Two years If you are the leader of this project, you can sign in and add more information. Log in Share: Back to Grants listing Application summary Koekeittiö on seitsemän taiteilijan perustama esitystila ja työskentelylaboratorio, joka tutkii ruokaa taiteen lähtökohdista. Hankkeen tavoitteena on rakentaa vakiintunut alusta syötävään materiaaliin keskittyvälle, monitaiteelliselle ja -tieteelliselle vuorovaikutukselle. Haemme hankkeelle Koneen Säätiöltä kahden vuoden rahoitusta, jolla käynnistämme Koekeittiön temaattisen ohjelmiston tammikuussa 2025 ja varustamme rakennuksen keittiötilan uudelleen. Apurahajakson aikana kehitämme toiminnassamme kollektiivisen, ei-hierarkkisen työryhmätyöskentelyn tapoja, sekä luomme suhteita kotimaiseen ja kansainväliseen, kulinaariseen ilmaisun kenttään. Tavoitteenamme on tuoda uusia yleisöjä kyseisen ilmaisumuodon piiriin, ja tarjota ruokaa ja taiteellista ajattelua yhdistävälle työlle sopivat, työskentelyä tukevat puitteet. Keittiöön ja esitystilaan jakautuva kokonaisuus sijaitsee Helsingin Pihlajamäessä, alueen alkuperäiseen asemakaavaan kuuluvassa entisessä ravintola- ja kaupparakennuksessa. Tilan julkinen ohjelmisto perustuu kahden kuukauden välein vaihtuvaan teemaan, jonka pohjalta työryhmämme toteuttaa itse ja kutsuu taiteilijoita, kuraattoreita, tieteen tekijöitä ja kokkeja tekemään esityksiä, kokeellisia ravintolaserviisejä, näyttelyitä, työpajoja ja luentoja. Vuoden 2025 teemat ovat “Pairing: tarjoiluehdotus, väri ja synestesia”, “Ääni: radio ja äänitteet keittiössä”, “Resepti ja koreografia”, “Historia, säilöntä ja arkkitehtuuri”, “Tuli ja teknologia: uunit ja teksti”, sekä “Ruokinta ja valtasuhteet”. Luomalla tilaa ruuan kanssa tehtävälle monitaiteelliselle työlle kysymme, minkälaisia tapahtumia ja kohtaamisia näiden materiaalien avulla voidaan synnyttää? Millaista aistimista ja viestintää syötävän aineksen kanssa työskentelyyn ja sen esittämiseen liittyy? Miten erilaiset kehot viestivät tällaisten tekojen/teosten kanssa? Millä tavoin ruuan ja ruokakulttuurien tarkastelu voi sulautua osaksi tai muovata taiteellisia ja tieteellisiä, vakiintuneita konventioita? Back to Grants listing