Tapahtumat

Ympäristödialogeja: Mitä tapahtuu työlle ekologisessa jälleenrakennuksessa?

28.10.2020

Ympäristödialogissa kysytään, mitä ekologinen jälleenrakennus käytännössä tarkoittaa työn kannalta. Millaista työ on tulevaisuudessa ja mitä töitä ei enää tehdä?
Kuva: Unsplash

Aika: Keskiviikkona 28.10. klo 16.30-18.00
Paikka: Lauttasaaren kartano, Otavantie 10, Helsinki, keskustelu striimataan YouTubeen etäkatsojia varten

Vuoden 2020 koronakriisin aikana olemme kuulleet isojen metsä- ja energia-alan yhtiöiden suunnitelmista lakkauttaa tehtaitaan Suomessa. Uutiset ovat pelästyttäneet ja aiheuttaneet paljon huolta työpaikkojen katoamisesta pahan taloudellisen kriisin keskellä. Työ on murroksessa myös ekologisen kriisin vuoksi. Jos ekologisen, päästöttömän ja luonnonvarojen käyttöä hillitsevän yhteiskunnan rakentaminen otetaan tosissaan, tarkoittaa se väistämättä sitä, että osa nykyisestä ympäristölle haitallisesta työstä katoaa. Jotta työtä ja toimeentuloa on eri puolilla Suomea riittämiin myös tulevaisuudessa, pitää työn muutosta ja tarvittavia tukitoimia pohtia kokonaisvaltaisesti.

Lokakuun ympäristödialogissa pohdimme, mitä kaiken läpäisevä ekologinen jälleenrakennus käytännössä tarkoittaa erityisesti työn kannalta.

Kysymme:

  • Onko elvytystyön yhteydessä mahdollisuus rakentaa uusia ekologisempia rakenteita työlle ja tuotannolle ja ajaa ympäristölle haitallisia toimia alas?
  • Mitä eri teollisuuden aloille, työlle ja taloudelle tarkoittaa, jos ”do no harm” -periaate otettaisiin todelliseksi lähtökohdaksi eikä enää tuettaisi ympäristölle haitallista toimintaa elvytystyön yhteydessä?
  • Millaista työtä tulevaisuudessa tehdään, ja millainen työ häviää?
  • Miten siirtymää ja sopeutumista pitäisi tukea?

Työn murroksesta keskustelevat pääministerin valtiosihteeri Henrik Haapajärvi, työn muutoksen tutkija Tero Toivanen sekä SAK:n kansainvälisten asioiden asiantuntija Pia Björkbacka. Keskustelua moderoi toimittaja Jenni Frilander, YLE.

Pieni joukko voi osallistua tilaisuuteen turvallisesti paikan päällä. Keskustelu myös striimataan suorana YouTubeen, ja siitä tulee tallenne sekä nähtäväksi että podcastina.

Ilmoittaudu tästä linkistä etäkatsojaksi tai paikan päälle!

Ympäristödialogeja-tilaisuuksia järjestävät yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiö, Koneen Säätiö ja Ympäristötiedon foorumi.

Aiheeseen liittyvää