Tapahtumat

Ympäristödialogeja-etälähetys: Ilmastonmuokkaus, viimeinen oljenkorsi?

18.03.2020

17:00

Tässä ympäristödialogissa keskustelemme ilmastonmuokkauksesta ja siihen liittyvästä monimutkaisesta vyyhdistä lainsäädäntöä, teknologiaa ja eettisiä kysymyksiä. Ympäristödialogeja-tilaisuudet toteutetaan yhteistyössä Ympäristötiedon foorumin sekä Maj ja Tor Nesslingin Säätiön kanssa.
KUVA: SUYAB AHMED / UNSPLASH

Keskiviikkona 18.3.2020 klo 17.0018.30

HUOM! TILAISUUS TOTEUTETAAN AINOASTAAN ETÄYHTEYDEN KAUTTA.

Ilmastonmuokkauksella tarkoitetaan auringon energian heijastamista takaisin avaruuteen tai hiilidioksidin takaisinottoa ilmakehästä ilmastonmuutoksen vaikutusten hillitsemiseksi. Näistä etenkin verrattain edullisia maapallon viilentämiseen heijastamalla pyrkiviä menetelmiä pidetään riskialttiina, koska niiden käyttöönoton laaja-alaisia ilmastovaikutuksia ei pystytä ennustamaan.

Päästöjen raju vähentäminen on kaikissa tiedeyhteisön arvioissa ensisijainen keino vastata ilmastonmuutokseen. Kansainvälisen ilmastopaneelin arvioissa kuitenkin 1.5 tai edes 2.0 asteen tavoitteessa pysyminen vaatii tehokkaita hiilidioksin sitomismenetelmiä päästövähennyksien rinnalla. Toisaalta jos tavoitteisiin ei päästä, on mahdollista, että joudumme ostamaan lisäaikaa arvaamattomilla heijastusmenetelmillä. Pitääkö viimeisen oljenkorren käyttämiseen varautua?

Ympäristödialogeissa kysymme:

  • Missä ilmastonmuokkaustutkimus menee? Näemmekö lähitulevaisuudessa uusia nopeasti sovellettavia innovaatioita, joilla maapalloa voisi viilentää tai hiiltä sitoa tehokkaasti takaisin maaperään?
  • Kuka luo ilmastonmuokkauksen pelisäännöt ja onko Suomi mukana keskustelussa? Miten uusia ilmastoon liittyviä sopimuksia luodaan aikana, jolloin vanhatkaan eivät pidä?
  • Ottavatko eri ilmastonmuokkauksen menetelmät luonnon monimuotoisuuden kattavasti huomioon?
  • Millaista moraalista ja eettistä pohdintaa ilmastonmuokkauksen ympärillä käydään? Pitäisikö valtavirtaista keskustelua käydä, jotta turvaisimme ilmasto-oikeudenmukaisuuden.

Ilmastonmuokkauksen kiemuroista keskustelevat erikoistutkija Antti-Ilari Partanen ilmatieteen laitokselta, Syken ilmastonmuutoksen strategisen ohjelman johtaja Mikael Hilden ja valtiosihteeri Terhi Lehtonen Ympäristöministeriöstä. Keskustelun fasilitoi kirjailija ja toimittaja Pasi Toiviainen.

ILMOITTAUDU TAPAHTUMAAN TÄSTÄ!

Lisätietoja
Kaisa Välimäki,
kaisa.valimaki@ymparistotiedonfoorumi.fi, 0407420704

Ympäristötiedon foorumi järjestämässä Ympäristödialogeja-keskustelusarjassa etsitään ratkaisuja ajankohtaisiin ympäristöongelmiin vuoropuhelun avulla. Tapahtumat toteutetaan yhteistyössä Maj ja Tor Nesslingin Säätiön sekä Koneen Säätiön kanssa.

Aiheeseen liittyvää
Tapahtumat

10.6.2020

10:00

Apurahavastaanotto etäyhteydellä
Tapahtumat

12.8.2020

10.00

Apurahavastaanotto
Tapahtumat

19.8.2020

09.00

Apurahainfo