Tapahtumat

Totuuden rakennuspalikat -live-stream + podcast: Minna Ruckenstein ja Olli Sulopuisto

25.03.2020

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan kevään aikana Totuuden rakennuspalikat -keskustelusarjassa. Tapahtumasarjan toinen osa toteutetaan livestriiminä keskiviikkona 25.3. klo 18, ja siinä keskustelevat tutkija Minna Ruckenstein ja toimittaja Olli Sulopuisto.
Kuva: Satu Kettunen

Aika ja paikka: keskiviikko 25.3., klo 18–19

HUOM! KORONAVIRUSPANDEMIAN VUOKSI KESKUSTELU LÄHETETÄÄN LIVESTRIIMINÄ KONEEN SÄÄTIÖN FACEBOOK-SIVULLA JA PODCASTINA TILAISUUDEN JÄLKEEN.

Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on uusi keskustelusarja, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista se totuus oikein tehdään? Näitä kysymyksiä pohtii kevään aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun myös oman näkökulmansa.

Totuuden rakennuspalikat on vastaisku totuudenjälkeiselle ajalle. Mutun sumentamassa maailmassa tieteeseen pohjautuvien totuuksien kertominen on tärkeää.

Tapahtumasarjan toisessa illassa 25.3. klo 18–19 keskustelevat tutkija Minna Ruckenstein ja toimittaja Olli Sulopuisto. Seuraa keskustelua livestriiminä Koneen Säätiön Facebook-sivulta (www.facebook.com/koneensaatio). Tallenne on katsottavissa myös jälkikäteen.

Illan aikana paneudutaan totuuden ja teknologian suhteeseen ja pohditaan muun muassa seuraavia kysymyksiä: Miten teknologia vaikuttaa käsityksiimme siitä, mikä on totta – vai vaikuttaako? Onko se, miten puhumme teknologiasta totta? Millainen on teknologian tuottama tai muovaava ihmiskäsitys? Millainen on yhteiskunnan, yksilön ja teknologian välinen suhde?

Minna Ruckenstein työskentelee apulaisprofessina Kuluttajatutkimuskeskuksessa ja HELDIGissä. Hän on koulutukseltaan antropologi ja tutkii digitalisoituvaa kulttuuria ja yhteiskuntaa. Meneillään olevissa projekteissa hän tutkii arjen algoritmikäsityksiä, ihmisen ja koneen työnjakoa sekä tekoälyn käytön eettis-poliittisia ulottuvuuksia. Lisäksi työn alla on automaattisen päätöksenteon inhimillistämiseen liittyvä tutkimus.

Olli Sulopuisto on podcast-tuotantoyhtiö Jaksomedian toinen perustaja ja vapaa toimittaja. Hän kirjoittaa etupäässä mediasta, internet-aiheista ja elokuvasta.

Keskustelusta nauhoitetaan myös podcast-tallenne, joka on kuunneltavissa Koneen Säätiön verkkosivuilla, Spotifyssa, iTunesissa ja SoundCloudissa muutama päivä tilaisuuden jälkeen.

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

 

Aiheeseen liittyvää
Tapahtumat

10.6.2020

10:00

Apurahavastaanotto etäyhteydellä
Tapahtumat

12.8.2020

10.00

Apurahavastaanotto
Tapahtumat

19.8.2020

09.00

Apurahainfo