Tapahtumat

TILAISUUS PERUTTU: Totuuden rakennuspalikat

21.10.2020

Jääkö perinteisen historiankirjoituksen ulkopuolelle totuuksia, joita valtavirrassa ei ole kuultu? Miten esoteerisuutta ja tietoon vihittyjen totuutta tutkitaan? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Totuuden rakennuspalikat -keskustelusarjan kolmannessa osassa, jossa totuuden ja esoteerisuuden suhteesta keskustelevat tutkija Maarit Leskelä-Kärki ja toimittaja Iida Sofia Hirvonen. Ilmoittaudu mukaan tai kuuntele podcastina!
Kuva: Satu Kettunen

HUOM! TILAISUUS ON PERUTTU SAIRASTAPAUKSEN VUOKSI. TIEDOTAMME UUDESTA TAPAHTUMA-AJASTA MAHDOLLISIMMAN PIAN.

Aika ja paikka:  keskiviikko 21.10., klo 18–19, Café Engelin sisäpiha (Aleksanterinkatu 26, Helsinki) sekä podcastina tilaisuuden jälkeen  

Tutkittu tieto on totuuden tärkein rakennusaines. Totuuden rakennuspalikat on keskustelusarja, joka kertoo miten totuutta tehdään.

Miten uutta tietoa synnytetään ja millaista työtä tutkiminen oikein on? Millainen on totuuden tekijän mielenmaisema, ja mitä tunteita tutkimuksen teko tekijässä herättää? Mistä aineksista totuus oikein tehdään? 

Näitä kysymyksiä pohtii vuoden 2020 aikana kolme tutkijaa yhdessä toisten totuuden tekijöiden kanssa. Juttuseurana ovat vaihtuvat totuusbisneksen ammattilaiset – toimittajat, kirjailijat, päättäjät, dokumentaristit ja aktivistit – jotka tuovat keskusteluun oman näkökulmansa.

Sarjan kolmannessa ja viimeisessä illassa keskiviikkona 21.10. klo 18 Café Engelin sisäpihalla keskustelevat tutkija Maarit Leskelä-Kärki ja toimittaja Iida Sofia Hirvonen. Keskustelussa sukelletaan esoteerisuuden ja totuuden väliseen suhteeseen. Miten tutkia esoteerisuutta, joka viittaa henkiseen totuuden etsintään salatun tiedon äärellä? Jääkö perinteisen historiankirjoituksen ulkopuolelle totuuksia, joita valtavirrassa ei ole kuultu?

Tunnin mittaisen keskustelun jälkeen on tilaisuus jatkaa aiheen parissa muiden kuulijoiden kanssa. Tilaisuudessa on mocktail-tarjoilu. 

FT, dosentti, Turun yliopiston kulttuurihistorian yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki on esoteerisuutta ja sen merkitystä suomalaisessa kulttuurihistoriassa tutkivan Uuden etsijät -hankkeen johtaja. Hänen tutkimusalaansa on 1800–1900-lukujen kulttuurihistoria, erityisesti sukupuolihistoria, kirjoittamisen ja uskonnollisuuden kulttuurihistoria sekä elämäkerrallinen tutkimus. Esoteriaan liittyen hän on tutkinut muun muassa suomalaista spiritualismia, naisten toimijuutta sekä 1900-luvun alun kirjallisten verkostojen toimintaa.

Iida Sofia Hirvonen on vapaa toimittaja ja kirjoittaja, joka on työkennellyt muun muassa Imagelle, Helsingin Sanomille ja Ylioppilaslehdelle. Hirvonen on myös yksi verkkomedia Zeldan perustajajäsenistä. Hän on kiinnostunut uushenkisyydestä teknologioiden, tunteiden ja kapitalismin näkökulmasta.

Tilaisuuteen mahtuu 40 osallistujaa turvavälein. Ilmoittaudu mukaan täällä perjantaihin 16.10. mennessä

Totuuden rakennuspalikoita tuottavat Helsingin Sanomain Säätiö ja Koneen Säätiö.

Aiemmat podcastit voi kuunnella Koneen Säätiön sivuilla, Spotifyssa, iTunesissa ja Soundcloudissa.