Tapahtumat

THE BEETLE -näytös IHME-festivaaleilla

25.05.2018

16:00

Apurahansaajillamme on tilaisuus päästä vieraanamme katsomaan Henrik Håkanssonin THE BEETLE-elokuvaa IHME-festivaaleille. Tule kilistämään lasia kevään ja nykytaiteen merkeissä!
Hylochares cruentatus. Still-kuva THE BEETLE -elokuvasta. Henrik Håkansson.

Kesä on jo korvilla ja IHME-festivaalit ovat pyörähtäneet käyntiin (25.–26.5.). Kutsumme apurahansaajamme kilistelemään keväälle ja katsomaan kanssamme Henrik Håkanssonin THE BEETLE -elokuvaa Korjaamolle. Ilmoittaudu alla olevasta linkistä mukaan 18.5 mennessä!

Klo 16.00-16.30 Kulmasali: Tervetuloa-sanat Koneen Säätiön johtajalta Anna Talasniemeltä, taiteilija Henrik Håkanssonilta ja IHME-festivaalien toiminnanjohtajalta Paula Toppilalta. Tilaisuudessa on kuohuvaa. Kulmasalissa on esillä Tuula Närhisen videoteoksia, joihin on aikaa tutustua.

Klo 16.30-18.30 KINO: THE BEETLE -elokuva.

Klo 17.00-18.00 Kulmasali: Juha Hurmeen puheenvuoro kymmenen vuotiaalle IHME-festivaalille

Henrik Håkanssonin THE BEETLE-elokuvan päähenkilö on Hylochares cruentatus eli suomeksi halavasepikkä. Se on alle senttimetrin pituinen uhanalainen kovakuoriainen, jonka elinympäristöä on Vantaan Mätäojan entinen kostea joenuoma. Halavasepikkää ei ole tiettävästi havaittu missään muualla maailmassa ja siksi sen elinympäristö Myyrmäessä on suojeltu. Valitessaan halavasepikän IHME-teoksensa lähtökohdaksi Håkansson liittää siihen päivän polttavat kysymykset ilmastonmuutoksesta, lajien monimuotoisuuden vähenemisestä, sekä ihmisen ja luonnon suhteesta. Elokuvan kokeellinen elektroninen musiikki on peräisin Mika Vainion (1963-2018) konsertista Sónar-festivaalilla vuonna 2015. IHME-teos on festivaalin päätuotanto, jonka tekijäksi festivaali kutsuu kansainvälisesti tunnetun taiteilijan. Elokuvan maailmanensi-ilta on perjantaina 25.5. Korjaamolla.

Tuula Närhisen videoissa tarkastellaan luonnonilmiötä visuaalisen, esteettisen materiaalin tuottajana: veden jäätymistä kuuraksi, kasvivärien haihtumista tai sitä, miten meren aallot saavat muoviroskan loputtomaan liikkeeseen. Keskellä planeettamme ekologista kriisiä Närhisen teokset ovat monitasoisia kommentteja ilmastonmuutokseen ja niin sanottuun ihmisen aikakauteen, antroposeeniin.

Kymmenvuotias festivaali pohtii tänä vuonna maailman tilaa pitkien geologisten aikakausien perspektiivistä. Samalla kysytään, miten taiteen tekeminen, yhteiskunnallinen keskustelu, Helsinki ja Suomi ovat IHMEen kymmenvuotisen taipaleen aikana muuttuneet? Ja missä olemme nyt? Vuonna 2018 Finlandia-palkittu kirjailija Juha Hurme on teoksissaan käsitellyt monille vaikutteille aina altistunutta kulttuurista pääomaamme ja suhdettamme maailmaan. Valitseeko hän hyönteisperspektiivin vai katsooko maailmaa laajakulmasta? Puheenvuoroon virittää David Bowien musiikkivideo Where are we now, jonka on visualisoinut kuvataiteilija Tony Ousler.

Ilmoittautuminen on loppunut ja tilaisuus on täynnä!

Aika ja paikka

Perjantai 25. toukokuuta, 16–18.30.

Kulttuuritehdas Korjaamo, Töölönkatu 51 A.

 


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti
Aiheeseen liittyvää
Tapahtumat

28.5.2020

Apurahainfo
Tapahtumat

10.6.2020

10:00

Apurahavastaanotto etäyhteydellä
Tapahtumat

12.8.2020

10.00

Apurahavastaanotto