Kalenteri | 01.10.2015

Säätiöpäivä

Suomen toista Säätiöpäivää vietettiin 1.10. Päivän tavoitteena on tehdä laajalti tutuksi säätiöiden työtä ja tukea taiteelle, tieteelle ja kulttuurille.
Lisää omaan kalenteriin 2015-10-01 2015-10-01 Europe/Helsinki Säätiöpäivä Säätiöpäivä Koneen Säätiö

2015

1.10.

Säätiöpäivässä nautittiin revontulista ja pohdittiin tosisuomalaisuutta

Suomen toista Säätiöpäivää vietettiin 1.10. Päivän tavoitteena oli tehdä laajalti tutuksi säätiöiden työtä ja tukea taiteelle, tieteelle ja kulttuurille. Kannustimme apurahansaajiamme tekemään näkyväksi heidän tekemäänsä tärkeää työtä. Ilahduttavan moni päättikin järjestää esimerkiksi avoimet ovet työhuoneellaan ja merkitsi sen Säätiöpäivän karttasovellukseen.

Säätiöpäivän päätapahtuma järjestettiin Kansallismuseossa, jossa vietettiin minileffafestareita. Iltapäivän aikana nähtiin kuusi suomalaisten säätiöiden tukemaa elokuvaa. Elokuvat edustivat säätiöiden erilaisia toimintakenttiä, mutta ne käsittelivät kaikki suomalaisuutta ja muutoksia suomalaisessa yhteiskunnassa.

saatiopaiva

Perinteisempien elokuvien lisäksi Kansallismuseossa koettiin nykytaidetta, kun Buenos Airesissa syntyneen, Suomessa asuvan mediataiteilija ja elokuvaohjaaja Axel Straschnoyn ohjaama planetaarioelokuva Kilpisjärvellä esitettiin omassa teltassaan Akseli Gallen-Kallelan freskojen alla. Jännitystä, ihmetystä ja ihastusta oli ilmassa, kun katsojat ryömivät sisään pimeään ja lämpimään telttaan, jossa revontulet loistivat sellaisina kuin ne näyttävät niitä maasta käsin katselevien silmin.

Kilpisjarvella at Kansallismuseo - 131

Elokuvien joukossa oli myös vuoden 2014 IHME-teos, israelilaisen Yael Bartanan True Finn — Tosi suomalainen, joka käsittelee ajankohtaisia suomalaisuuden ja kansallisen identiteetin teemoja. Dokumentissa kysytään kuka tai ketkä ovat todellisia suomalaisia. Dokumenttia olivat kommentoimassa toimittaja-kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim ja kansanedustaja-näyttelijä Jani Toivola. Abdulkarim muistutti että rasismissa on aina kyse valtarakenteista. Toivola toivoi, että julkisuudessa annettaisiin puheenvuoroja myös erilaiselle kielelle, eikä aina vain täydellistä suomenkieltä puhuville. Iltapäivän aikana dokumenttielokuvan todellisuutta kommentoimassa oli myös dokumentaristi-professori Susanna Helke.

Saatiopaiva_truefinn

Kuvagalleria

[flickr_set id=72157658944835169] Flickr-galleria