Tapahtumat

Saaren kartanon avoimet ovet

25.05.2019

11:00

Saaren kartanon residenssi avaa ovensa yleisölle tuttuun tapaan lauantaina 25. toukokuuta klo 11–15. Tänä vuonna luvassa on keskustelua ihmisen ja luonnon välisestä suhteesta ja tarjolla on monipuolisesti erilaista ohjelmaa jokaiselle.
Kuva: Esa Kapila

Aika ja paikka: Lauantai 25.5. klo 11–15, Saaren kartano, Saaren rantatie 21, 23140 Hietamäki

Tänä vuonna Saaren kartanon avoimien ovien päivässä tarkastellaan eri näkökulmista ihmisen suhdetta luontoon ja ihmistä osana luontoa. Esille nousee myös ekologisen kestävyyteen sekä teknologiseen murrokseen liittyviä kysymyksiä.

Päivän aikana voi tutustua Saaren kartanon residenssissä työskennelleiden taiteilijoiden teoksiin eri puolilla kartanon puistoa ja ulkorakennuksia. Nähtävinä ja koettavina ovat muun muassa valokuvataiteilija Sanne Kabaltin videoteos 1.4, kuvataiteilijoiden Paul Kalemban Koivun Louhi -videoteos, Yassine Khaledin pitkäkestoinen performanssi Monitor Man sekä Nestori Syrjälän veistoksia.

Kartanon vanhalla kivinavetalla julkistetaan kuvataiteilija Hannele Rantalan teos Muistikirja, joka on tehty Taivassalon graniitista.

Lapset voivat pistäytyä tekstiilitaiteilija Annika Tavastin ja kulttuurintuottaja-luomuviljelijä Anu Taivaisen vetämässä ekologisessa työpajassa.

Mynämäen–Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys perustaa avoimien ovien päivässä Ekotiimin, johon kaikki ovat tervetulleita keskustelemaan ja saamaan lisää tietoa ekotiimien toiminnasta. Ekotiimin ajatuksena on pienin askelin edetä kohti kestävämpää elämäntapaa ja yhteiskuntaa.

Konehallissa voi kuunnella väitöskirjatutkija, taiteilija Antti Majavan luentoa Ekologinen jälleenrakennus, jossa pureudutaan siihen, mitä ekologisella jälleenrakennuksella tarkoitetaan ja miten sitä voidaan toteuttaa käytännössä. Ekologisen jälleenrakennuksen lähtökohtana on uudistaa fossiilisiin polttoaineisiin perustuvaan infrastruktuuriin nojaavien energiajärjestelmien, elinkeinoelämän, asumisen, liikkumisen ja ruoantuotannon käytännöt. Luennon jälkeen mukana keskustelemassa ovat kunnanhallituksen puheenjohtaja, maanviljelijä Pekka Myllymäki (Mynämäen hiilineutraali kunta -hanke) ja maanviljelijä Katariina Vapola (Vapolan luomutila).

Konehallissa voi tutustua Jos lehmät puhuisivat -näyttelyyn, joka on MTK-Varsinais-Suomen toteuttama yhteisötaideprojekti. Osana projektia Mietoisten maataloustuottajat ja Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartsch ovat työstäneet oman Wir-moo!-lehmän. Päivän päätteeksi näyttelyn yhteydessä järjestetään keskustelutilaisuus lehmän vaikutuksesta maisemaan.

Maksuton kahvitarjoilu päärakennuksen edessä tai sateen sattuessa päärakennuksen salissa.

Pidätämme oikeuden ohjelmanmuutoksiin.

OHJELMA

klo 11.00
Saaren kartanon residenssin avoimet ovet alkavat.

klo 11.15 päärakennus
Tervetuloa!
Saaren kartanon residenssin toiminnanjohtaja Leena Kela.

klo 12.00 Himogrillaajan karuselli navetan läheisyydessä
Mynämäen–Mietoisten luonnonsuojeluyhdistys perustaa Ekotiimin ja antaa lisätietoa Ekotiimin toiminnasta.

klo 12.30 navetta
Taiteilija Hannele Rantalan Muistikirja-teoksen julkistus, puhe kivelle.

klo 13.00 konehalli
Väitöskirjatutkija, taiteilija Antti Majava: Ekologinen jälleenrakennus -luento
Kommenttipuheenvuorot: kunnanhallituksen puheenjohtaja, maanviljelijä Pekka Myllymäki (Mynämäen hiilineutraali kunta -hanke) ja maanviljelijä Katariina Vapola (Vapolan luomutila)

klo 13.45–14.45 kokoontuminen päärakennuksen edessä, josta siirtyminen konehalliin
Saaren kartanon yhteisötaiteilija Pia Bartschin ja Mietoisten MTK:n Jos lehmät puhuisivat – yhteistyöprojektin esittely.

KARTANON ALUEELLA KLO 11–15

 • Vanhan pesutuvan luona lapsille ekologinen käsityöpaja tekstiilitaiteilija Annika Tavastin ja kulttuurintuottaja-luomuviljelijä Anu Taivaisen johdolla.
 • Valokuvataiteilija Sanne Kabaltin videoteos 1.4. pihakellarissa.
 • Kuvataiteilija Paul Kalemban installaatio Koivun Louhi konehallin takana lammella
 • Kuvataiteilija Yassine Khaled esittää pitkäkestoista performanssiaan Monitor Man eri puolilla kartanon aluetta päivän aikana.
 • Kuvataiteilija Nestori Syrjälän veistoksia vanhalla vilja-aitalla: DRIZZLEBLUEMUSSELJERRYCANHAYNETGARBAGEBAGCHIASEEDMELATONINT-SHIRTIKEAMUGDIRTPLASTERWEIGHTPLATE (2015), BIODIVERSITY OBJECT VI
  (2019).

PYSÄKÖINTI

 • Luontotuvan ja Sillankarin pysäköintipaikat.
 • Muutamalle autolle tilaa kartanon navetan pihassa.
 • Saaren rantatien oikealla puolella, seuraa opasteita!
 • Kartanon pihassa sireeniaidan takana vain liikuntarajoitteisille.

BUSSIKULJETUKSET
​​​​​​​Järjestämme maksuttoman kuljetuksen Saaren kartanon avoimien ovien päivään Helsingistä ja Turusta. Lue tarkemmat tiedot sekä ilmoittaudu oheisten linkkien avulla. Ilmoittautuminen on sitova.

Bussikuljetus Turusta
Bussikuljetus Helsingistä

 

Aiheeseen liittyvää
Tapahtumat

10.6.2020

10:00

Apurahavastaanotto etäyhteydellä
Tapahtumat

12.8.2020

10.00

Apurahavastaanotto
Tapahtumat

19.8.2020

09.00

Apurahainfo