Tapahtumat

Rohkeat tekijät: Pinnan alla -seminaari Talvivaaran ympäristötuhoista

12.10.2018

Entinen Talvivaaran kaivos, nykyinen valtionyhtiö Terrafame Sotkamossa on aiheuttanut Suomen kaivoshistorian suurimmat ympäristötuhot. Mitä tähän mennessä tapahtunut opettaa meille siitä, mitä voi tapahtua, kun globaali kilpailu rajallisista resursseista kiihtyy?
Ahven, 12,3 cm, 124 g, F, Kivijärvi, 3.8.2016. Kuva: Arja Renell

Aika ja paikkaperjantaina 12.10. klo 9–15.30 Lauttasaaren kartanossa (Otavantie 10, Helsinki, esteetön sisäänkäynti Kauppaneuvoksentien puolelta)  

Pinnan alla -seminaarin ja keskustelutilaisuuden lähtökohta on Talvivaaran/Terrafamen kaivostoimintaan kytkeytyvä monialainen taiteellinen tutkimus. Seminaarin järjestävät taiteilija Arja Renell ja kuraattori Taru Elfving. 

Seminaarissa käsitellään sekä kaivoksen ekologisia vaikutuksia, erityisesti liittyen vesistöihin ja kaloihin, että kaivoksen mahdollistavia (näkyviä ja näkymättömiä) yhteiskuntarakenteita, kansalaisvaikuttamisen haasteista ympäristöoikeuteen. Kutsuttujen puhujien esitykset ja taiteilijan kokoama videomateriaali alustavat keskustelua näistä akuuteista kysymyksistä eri alojen tutkijoiden, asiantuntijoiden ja asiasta kiinnostuneiden kansalaisten kesken. 

OHJELMA

9.00 Taiteilija Arja Renell ja kuraattori Taru Elfving: alkusanat; Renellin Pinnan alla -koostevideo

Hannu Lehtonen, professori emeritus, bio- ja Ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin yliopisto: Talvivaaran/Terrafamen kaivoksen vaikutukset alueen kalastoon ja kalatalouteen

Jari Natunen, ympäristöbiokemisti, FT, Suomen luonnonsuojeluliiton Kainuun piiri ry: Talvivaaran/Terrafamen kaivos ja kansalaisvaikuttaminen

Julia Mali, ympäristöasiantuntija: Kansalaisvaikuttaminen Talvivaaran kaivoshankkeessa: Osallistumis- kuulemis- ja valitusmenettelyjen kautta tapahtuva kansalaisosallistuminen ja sen vaikuttavuus päätöksentekoon

10.30 Avoin keskustelu, moderaattorina kuraattori Taru Elfving

12.00 Lounas (Lauttasaaren kartanon Kahvila Puhuri palvelee)

13.00 Sirpa Pietikäinen, europarlametaarikko: Voiko yleiseen etuun luottaa – kenen puolella järjestelmä on Talvivaarassa ja muissa kaivoshankkeissa?

Atte Korhola, ympäristömuutoksen professori, bio- ja ympäristötieteellinen tiedekunta, Helsingin Yliopisto: Talvivaaran/Terrafamen kaivoksen ekologiset vaikutukset vesistöihin

Hannu Hyvönen, kansalaisvaikuttaja, mm. Stop Talvivaara -kansanliike: Stop Talvivaaran tarina – huomioita suomalaisesta yhteiskunnasta

Kai Kokko, ympäristöoikeuden professori, Helsingin Yliopisto: Talvivaaran kaivos – Suomen kaikkien aikojen pahin ympäristörikos?

14.30 Avoin keskustelu, moderaattorina kuraattori Taru Elfving

15.30 Tilaisuus päättyy

Seminaari on osa Arja Renellin taiteellista tutkimustyötä, jonka lähtökohtana on ollut tutkia erityisesti kaivoksen vaikutuksia vesistöihin, kaloihin ja lähialueen ihmisiin. Työn taiteellinen osuus on esillä 26.9–14.10. Galleria Lapinlahdessa. Työskentelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Suomen Kulttuurirahasto.

Pinnan alla -seminaari on Rohkeat tekijät -tapahtuma. Tapahtumat tarjoavat apurahansaajille tilaisuuden järjestää yleisölle avoimia tapahtumia Lauttasaaren kartanon tiloissa. Samalla tieteellinen ja taiteellinen tutkimus tavoittavat erilaisia yleisöjä myös tiede- ja taidekentän ulkopuolella. 

Otamme säätiön tapahtumissa valokuvia, joita käytetään säätiön omilla viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla ja uutiskirjeessä. Jos toivot, ettet esiinny kuvissa, olethan yhteydessä (koneensaatio@koneensaatio.fi) viimeistään tapahtumaa seuraavana arkipäivänä.

Aiheeseen liittyvää