Tapahtumat

Rohkeat tekijät: Muisti ja unohtaminen – näkökulmia ikääntymisen kulttuuriin

07.11.2019

Tervetuloa pohtimaan muistia ja unohtamista Lauttasaaren kartanolle torstaina 7.11. klo 18.00–20.15! Tilaisuudessa pyritään ravistelemaan kulttuurissamme vakiintuneita näkemyksiä ikääntymisestä ja muistisairauksista sekä avaamaan uusia, kriittisiäkin näkökulmia vanhenemisen kulttuuriin.
Kuva: Mikko Saarainen

Aika ja paikka: Torstai 7.11. klo 18.00–20.15, Lauttasaaren kartano (Otavantie 10, Helsinki, esteetön sisäänkäynti Kauppaneuvoksentien puolelta)

Tilaisuudessa pyritään ravistelemaan kulttuurissamme vakiintuneita näkemyksiä ikääntymisestä ja muistisairauksista sekä avaamaan uusia, kriittisiäkin näkökulmia vanhenemisen kulttuuriin. Pohdimme yhdessä kuulijoiden kanssa keskustellen tutkijoiden puheenvuoroissaan avaamia kysymyksiä. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Tilaisuus on suomenkielinen. Ilmoittaudu tapahtumaan täällä.

Ohjelma

18.00–18.05 Avaussanat: Kalle Korhonen, Maija Könönen 

18.05–19.00 Tutkijapuheenvuoroja: Vanhuuden, ihmisyyden ja muistamisen paikannuksia 

  • Sinikka Vakimo: Vanhukset kulttuurin muistajina ja muuttajina                        
  • Marja Saarenheimo: Minuus muistamisen ja unohtamisen kudelmana 
  • Jari Pirhonen: Ajatuksia hyvinvoinnista vanhuudessa 

Keskustelua 

19.00–19.20 Suolaista ja makeaa iltapalaa

19.20 Tutkijapuheenvuoroja: Dementiaa vai vanhuuden höperyyttä?                      

  • Anna Kinnunen: Mielisairaanhoito ja poikkeavan ikääntymisen ongelma 
  • Maija Könönen: Dementia venäläisessä kulttuurissa    

Keskustelua 

Runoesitys. Otteita Eeva Kilven kokoelmasta Kuolinsiivous. Lena Labart 

20.15 Päätössanat.

Puhujat

FT, dosentti Sinikka Vakimo toimii Itä-Suomen yliopistossa perinteentutkimuksen yliopistonlehtorina ja hän on tutkinut sukupuolitettuun vanhuuteen ja ikääntymiseen liittyvää kulttuurista ajattelua ja sen arkisia kytkentöjä koko tutkijanuransa ajan.

FT Marja Saarenheimo on psykologi ja vaativan erityistason psykoterapeutti. Hänen tutkimuskohteensa ovat liittyneet vanhenemisen psykologiaan, omaelämäkerralliseen muistiin, elämänkulkuun sekä ikäihmisten palveluihin. Tällä hetkellä hän toimii psykoterapeuttina omalla vastaanotolla ja psykoterapiakouluttajana Helsingin yliopistossa. Hän on julkaissut mm. teokset Muistamisen vimma (2012) ja Vanhenemisen taito (2017).

FT Jari Pirhonen väitteli tohtoriksi gerontologian alalla vuonna 2017. Tällä hetkellä hän työskentelee tutkijatohtorina Tampereen yliopistossa hyvinvointia vanhuudessa kartoittavassa tutkimushankkeessa. Pirhosen keskeisimmät tutkimusalueet ovat hoidon etiikka ja hyvä elämä erityisesti vanhojen ihmisten pitkäaikaishoidossa.

FT, dosentti Maija Könönen toimi Itä-Suomen yliopiston Venäläisen kulttuurin tutkimuksen professorina vuoteen 2018 asti. Hän toimii tutkimushankkeen Normaalin rajoilla – dementian ja vanhuuden kulttuuriset merkitykset suomalaisessa ja venäläisessä kulttuurissa vetäjänä. Hänen tutkimuskohteenaan hankkeessa on ”dementia” venäläisessä kirjallisuudessa ja kulttuurissa.

FM Anna Kinnunen on Normaalin rajoilla -tutkimushankkeen nuorempi tutkija. Hän tekee Itä-Suomen yliopistossa perinteentutkimuksen väitöskirjaa mielen sairauteen kytkeytyvistä kulttuurisista käsityksistä.

Lena Labart on monipuolinen ja monialainen freelancenäyttelijä yli kielirajojen. Hän on Teatteri Lab Art Teaterin perustajanäyttelijä ja tuottaja. Lena Labart viettää 40-vuotistaiteilijajuhlaa syksyllä 2020.

Muisti ja unohtaminen – näkökulmia ikääntymisen kulttuuriin on Rohkeat tekijät -tapahtuma. Tapahtumat tarjoavat apurahansaajille tilaisuuden järjestää yleisölle avoimia tapahtumia Lauttasaaren kartanon tiloissa. Samalla tieteellinen ja taiteellinen tutkimus tavoittavat erilaisia yleisöjä myös tiede- ja taidekentän ulkopuolella. 

Otamme säätiön tapahtumissa valokuvia, joita käytetään säätiön omilla viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla ja uutiskirjeessä. Jos toivot, ettet esiinny kuvissa, olethan yhteydessä (KONEENSAATIO@KONEENSAATIO.FI) viimeistään tapahtumaa seuraavana arkipäivänä. Tapahtumamme ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joissa ei suvaita rasismia, seksismiä, vamman tai terveydentilan perusteella syrjimistä (ableismia), trans– eikä homofobiaa niiden laajassa merkityksessä.

Aiheeseen liittyvää