Tapahtumat

Rohkeat tekijät: Arkeologia tänään: Mitä uutta luusta?

06.11.2019

Mitä arkeologia kertoo ajasta, jolta ei ole tarinoita? Entä mitä kaikkea tietoa ja merkityksiä luihin voikaan liittyä? Tervetuloa Arkeologia tänään: Mitä uutta luusta? -tilaisuuteen Lauttasaaren kartanolle 6.11. ottamaan selvää!
Kuva: Mikko Saarainen

Aika ja paikka: Keskiviikko 6.11. klo 13.00–16.00, Lauttasaaren kartano (Otavantie 10, Helsinki, esteetön sisäänkäynti Kauppaneuvoksentien puolelta)

Tarinallisuus on kiinteä osa arkeologiaa ja historiantutkimusta, mutta miten tarinat syntyvät?

Arkeologisten tutkimusten tulokset antavat uutta tietoa menneisyydestä. Arkeologia alana yhdistää erilaisia menetelmiä ja näkökulmia. Mitä arkeologia kertoo ajasta, jolta ei ole tarinoita? Entä mitä kaikkea tietoa ja merkityksiä luihin voikaan liittyä? Euran Luistari on Suomen suurin arkeologisesti tutkittu hautapaikka ja maamme tärkeimpiä viikinkiajan kohteita. Siellä on säilynyt luita ja hampaita niin hyvin, että niistä voidaan tehdä erilaisia tutkimuksia. Heli Etu-Sihvola kertoo Euran seudun arkeologisista löydöistä ja niistä tehdyistä tulkinnoista sekä luihin liittyvästä väitöskirjastaan. Tytti Juhola jatkaa aiheesta oman väitöskirjansa osateemalla eli muinaisen hammaskiven tutkimuksella. Kristiina Mannermaa puhuu Pohjois-Euroopan suurimmasta kivikautisesta kalmistosta.

Viimeisessä esitelmässä siirrytään ajallisesti eteenpäin keskiaikaan ja nykypäivään saakka. Turun yliopiston arkeologian professori Visa Immonen kertoo tarinan Pekka Siitoimen omistamasta kallosta.

Esitelmien jälkeen pidetään arkeologinen päivystys, jossa tutkijat arvioivat ja tunnistavat yleisön mukanaan tuomia luita ja tallentavat tarinoita. Myös muita kiinnostavia löytöjä voi tuoda näytille!

Luutyöpaja

Onko sinulla mystisiä, löydettyjä tai perintönä saatuja luita tai kalloja? Voisiko niillä olla arkeologista merkitystä tai liittyykö niihin muistihistoriallinen tarina?

Tuothan siis meille perintöluusi ja -kallosi ja niihin liittyvät tarinasi!

Tilaisuus on suomenkielinen. Ilmoittaudu tilaisuuteen TÄÄLLÄ.

Arkeologia tänään: Mitä uutta luusta? on Rohkeat tekijät -tapahtuma. Tapahtumat tarjoavat apurahansaajille tilaisuuden järjestää yleisölle avoimia tapahtumia Lauttasaaren kartanon tiloissa. Samalla tieteellinen ja taiteellinen tutkimus tavoittavat erilaisia yleisöjä myös tiede- ja taidekentän ulkopuolella.

Otamme säätiön tapahtumissa valokuvia, joita käytetään säätiön omilla viestintäkanavilla, esimerkiksi verkkosivuilla ja uutiskirjeessä. Jos toivot, ettet esiinny kuvissa, olethan yhteydessä (KONEENSAATIO@KONEENSAATIO.FI) viimeistään tapahtumaa seuraavana arkipäivänä. Tapahtumamme ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joissa ei suvaita rasismia, seksismiä, vamman tai terveydentilan perusteella syrjimistä (ableismia), trans– eikä homofobiaa niiden laajassa merkityksessä.

Aiheeseen liittyvää