Tapahtumat

Parhaiden käytäntöjen opintopiiri IV: Työssä jaksaminen ja toisin tekeminen

27.10.2021

Koneen Säätiön ja Nesslingin Säätiön apurahansaajien yhteinen opintopiiri jatkuu! Lokakuun tilaisuus on suunnattu jokaiselle, joka on joskus tuskaillut tekemättömiä töitä, kamppaillut oman jaksamisen kanssa tai kyseenalaistanut omien työskentelytapojensa mielekkyyden.
Kuvitus: Marika Maijala

Aika: keskiviikko 27.10.2021 klo 912
Paikka: Zoom (linkki lähetetään ilmoittautuneille)

Tilaisuudessa pohdimme tietokirjailija ja työelämävalmentaja Aurora Airaskorven ja yhteiskuntapolitiikan yliopistotutkija, sosiologian dosentti ja kirjailija Kaisa Kuurneen johdolla uusia näkökulmia omaan työntekoon, itseen suhtautumiseen sekä työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Puheenvuorojen jälkeen keskustelemme teemoista pienryhmissä.

Miksi niin moni meistä kokee riittämättömyyden tunnetta etenkin työelämässä? Miten työtehtävissä määritellään riittävän hyvä? Aurora Airaskorpi käsittelee näitä kysymyksiä kirjassaan Riittävän hyvä, jonka hän kirjoitti oman loppuunpalamisensa jälkeen. Parhaillaan Aurora työstää uutta kirjaansa, johon hän on kerännyt näkemyksiä vapaudesta, hyvinvoinnista ja luovuudesta  taide- ja kulttuurialan freelancereita sekä eri alojen yrittäjiltä. Opintopiirissä Aurora jakaa oppimaansa rajojen vetämisestä, ein sanomisesta, oman työn vertailusta muihin, luovuuden ja hyvinvoinnin suhteesta sekä riittävän hyvän työjäljen tunnistamisesta. 

Kaisa Kuurneen puheenvuoro käsittelee ns. toisenlaisia tieteen tekemisen tapoja, joita Kaisa on viime vuosina integroinut entistä enemmän akateemiseen työskentelyyn tutkimusryhmänsä kanssa.  Kaisan mielestä elämä, inhimillisyys ja tutkimus kietoutuvat yhteen. Vain antamalla tilaa inhimillisille tunteille ja tarpeille, kuten nähdyksi tulemisen, hellittämisen ja kuulumisen tarpeille, voidaan saavuttaa turvallinen tila, jossa luovuus ja visionäärisyys pääsevät esiin.  Miten yliopistotutkimuksen tiukoissa raameissa voisi säilyttää sisäisen vapauden, käyttää hiljaista tietoa ja intuitiota osana tutkimusprosessia ja muuttaa maailmaa yhdessä ilman hierarkkisia rooli- tai valtarakenteita? Kaisa työskentelee tällä hetkellä Helsingin yliopistossa ja johtaa yhteiskuntapolitiikan oppiaineessa Koneen Säätiön rahoittamaa tutkimushanketta ”Kamppailu synnytyksestä – Suomalaisen synnytyskulttuurin murros”, sen ympärille perustettua HEBI-tutkimusryhmää ja BIRRES-tutkijaverkostoa. 

Kummankin puheenvuoron jälkeen käymme pienryhmäkeskusteluja ja yhteisen purkukeskustelun. 

 

Tilaisuutemme ovat syrjinnästä vapaita tiloja, joissa ei suvaita rasismia, seksismiä, vamman tai terveydentilan perusteella syrjimistä (ableismia), trans- eikä homofobiaa niiden laajassa merkityksessä.

 

Ohjelma

9.00 Avaussanat (Koneen Säätiön johtaja Ulla Tuomarla ja Nesslingin Säätiön viestintäkoordinaattori Johanna Osváth)
9.10  Aurora Airaskorpi: Miten tunnistaa riittävän hyvä työelämässä?
9.40 Keskustelu pienryhmissä
9.55 Purkukeskustelu
n. 10.15 Tauko
10.30 Kaisa Kuurne: Inhimillinen tieteen tekeminen ja visionäärisen tutkimuksen mahdollisuus
11.00 Keskustelu pienryhmissä
11.15 Purkukeskustelu
n. 11.35 Yhteenveto ja keskustelua

Tilaisuus päättyy viimeistään klo 12.00.

 

Ilmoittautuminen

Tilaisuus on tarkoitettu Koneen Säätiön ja Nesslingin Säätiön nykyisille apurahansaajille. Osallistujamäärä max. 70, Koneen Säätiön apurahansaajille varattu 2/3 paikoista.

Ilmoittaudu mukaan täällä.

Aiheeseen liittyvää