Tapahtumat

Open House Helsinki Lauttasaaren kartanossa

18.05.2018

Kartanon laaja remontti on vihdoin valmis. Ole ensimmäisten joukossa kurkistamassa sisälle!
Kuva: Tuomas Uusheimo

Tervetuloa tutustumaan vastakunnostettuun Lauttasaaren kartanoon ja sen puutarhaan! Tieteen ja taiteen rohkeita avauksia edistävä Koneen Säätiö osti Lauttasaaren kartanon ja sen rakennukset syyskuussa 2015 Helsingin kaupungilta. Ostosta alkoi yli kahden ja puolen vuoden kunnostustyö, joka alkaa nyt olla päätöksessä; pihan kunnostus on vielä käynnissä toukokuussa.

Kartanon rakennutti 1837 maanmittari ja virkamies Claes Wilhelm Gyldén, mutta rakennuksen suunnittelijaa ei tiedetä. Empiretyylinen kartano on nyt kunnostettu pieteetillä, ja sinne on palautettu alkuperäisiä tilajakoja ja ennallistettu pintoja. Ensimmäisessä kerroksessa on säilytetty 20-luvulla tehdyn remontin sisustusta ja pääporras. Aiemmin kylmä ullakko on otettu käyttöön ja sinne on rakennettu työhuoneita.

Puiston kunnostuksessa pyritään Bengt Schalinin vuonna 1921 tekemien suunnitelmien palauttamiseen ja toteuttamiseen. Schalin oli aikoinaan yksi maan johtavista suunnittelijoista, jonka suunnitelma edustaa ajalleen tyypillistä porvarishuvilan tai -kartanon muotopuutarhasuunnitelmaa.

Lauttasaaren kartanoalue muodostaa kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaan kokonaisuuden, joka on historiallisesti kerrostunut. Yleiskaavassa alue on määritelty arvokkaaksi ja se on myös suojeltu asemakaavalla. Suojelu koskee sekä rakennuksia että sen ympäristöä.

Kartanoa ja sen puistoa esittelevät: Arkkitehti SAFA Minna Lukander (Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy), maisema-arkkitehti MARK Pia Kuusiniemi (LOCI maisema-arkkitehdit Oy) ja johtaja Anna Talasniemi (Koneen Säätiö).

Pe 18.5 klo 11 & 12.30. Otavantie 10, 00200 Helsinki. Kierroksille mahtuu 40 henkilöä kerrallaan. Erillistä ilmoittautumista ei ole, joten tulethan aikaisin paikalle! Tapaaminen on pääovella (Otavantien puolella, ei sisäpihalla). 

Rakennukseen on esteetön sisäänkäynti Kauppaneuvoksentien puolelta, mutta koska pihatyöt ovat vielä kesken, ei reitti välttämättä ole vielä kuljettavissa. Rakennuksessa voi liikkua esteettömästi. Otathan yhteyttä ennen tilaisuutta ja tiedustele esteettömyystilannetta.

Tapahtumasta Open House Helsingin verkkosivuilla. 

Aiheeseen liittyvää