Kalenteri | 07.04.2016

Monikielisyys Suomessa ja Venäjällä

Lisää omaan kalenteriin 2016-04-07 2016-04-07 Europe/Helsinki Monikielisyys Suomessa ja Venäjällä Monikielisyys Suomessa ja Venäjällä Koneen Säätiö

2016

7.4.

Koneen Säätiö järjestää tilaisuuden, jossa pohditaan kielimaisemaa ja kieli-ilmastoa Suomessa ja Venäjällä. Millaista on tehdä tieteellistä tai taiteellista työtä kielten parissa Suomessa, Venäjällä tai näiden maiden välissä? Miten yksilön ja yhteisön yksikielisyyteen ja monikielisyyteen suhtaudutaan teoriassa ja käytännössä? Onko kielipolitiikassa ja vähemmistöpolitiikassa mitään yhteistä? Mikä on vanhojen ja uusien kielivähemmistöjen asema?

Tilaisuudessa kuullaan lyhyet alustukset mm. kielipolitiikkaan erikoistuneelta Konstantin Zamyatinilta (Helsingin yliopisto), monikielisyyttä tutkineelta Ekaterina Protassovalta (Helsingin yliopisto) ja taiteilija Tristan Hamelilta ja keskustellaan pienryhmissä. Tilaisuuden tavoite on verkostoitua ja ideoida yhdessä säätiön kieliohjelman jälkeistä ohjelmaa, joka liittyy naapuruuteen.

Puhujat, esiintyjät ja järjestäjät

konstantin_zamyatinKonstantin Zamyatin on post doc -tutkija Helsingin yliopiston suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksella. Hänen tutkimusaiheitaan ovat suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit, Venäjä ja Itä-Eurooppa, etnisyys ja nationalismi, kielipolitiikka, sosiolingvistiikka ja kielen sosiologia, kielelliset oikeudet ja vähemmistöjen oikeudet kansainvälisessä oikeudessa.

Ekaterina Pekaterina_protassovarotassova on yleisen kielitieteen ja pedagogiikan tohtori, venäjän kielen dosentti Helsingin yliopiston Nykykielten laitoksella sekä pedagogiikan teorian ja historian dosentti Venäjän koulutusakatemiassa. Hän on tutkinut monikielisyyttä Venäjällä ja ulkomailla, venäjänkielisiä yhteisöjä monessa maassa (mm. Suomessa, Saksassa, Virossa, Latviassa, Kirgisistanissa ja Kazakstanissa) ja venäjän kielen käyttöä kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa. Hän on myös osallistunut moniin kansainvälisiin kaksikieliseen koulutukseen ja kielenelvytykseen liittyviin projekteihin. Hän on julkaissut paljon tutkimusartikkeleita ja käsikirjoja.

tristan_hamelTristan Hamel on ympäristötaiteilija, taustaltaan humanisti. Työssään hän käyttää erilaisia välineitä ja käsittelee erilaisia teemoja. Down River Vashka oli vuoden mittainen projekti, jota varten Tristan matkusti Komin tasavaltaan kielitieteilijän Niko Partasen kanssa.


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Ohjelma

17.00 Kahvitarjoilu
17.10 Tervetuloa

17.15–17.30 Tutkija Konstantin Zamyatin: Language policy in Russia
17.30–18.00 Pienryhmäkeskustelu ja koonti

18.00–18.15 Yliopistonlehtori Ekaterina Protassova: Multilingualism in education
18.15–18.45 Pienryhmäkeskustelu ja koonti

18.45–19.00 Taiteilija Tristan Hamel: Down River Vashka: From sociolinguistics to arts
19.00–19.30 Pienryhmäkeskustelu ja koonti

19.30–20.00 Loppuyhteenveto, viiniä ja pientä purtavaa


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Aika ja paikka

Aika: Torstai 7.4.2016 klo 17–20
Paikka: Koneen Säätiö, Tehtaankatu 21 B, Helsinki


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti

Tapahtuman satoa

Järjestimme 7.4. Kaivo-illan, jossa pohdittiin kielimaisemaa ja kieli-ilmastoa Suomessa ja Venäjällä. Alustamassa olivat kielipolitiikkaan erikoistunut Konstantin Zamyatinilta (Helsingin yliopisto), monikielisyyttä tutkinut Ekaterina Protassova (Helsingin yliopisto) ja taiteilija Tristan Hamel.

Lue Konstantin Zamyatinin blogikirjoitus Bilingualism, multilingualism and our values.

Lue Koneen Säätiön projektityöntekijän Ksenia Shagalin blogikirjoitus Bringing linguistics to school

Konstantin Zamyatin

Konstantin Zamyatinin tutkimusaiheita ovat suomalais-ugrilaiset kielet ja kulttuurit, Venäjä ja Itä-Eurooppa, etnisyys ja nationalismi, kielipolitiikka, sosiolingvistiikka ja kielen sosiologia, kielelliset oikeudet ja vähemmistöjen oikeudet kansainvälisessä oikeudessa.

monikielisyys_kaivo

Ekaterina Protassova tutkii monikielisyyttä Venäjällä ja ulkomailla, venäjänkielisiä yhteisöjä monessa maassa ja venäjän kielen käyttöä kulttuurien välisessä vuorovaikutuksessa.

monikielisyys_kaivo_tristan

Ympäristötaiteilija Tristan Hamel on taustaltaan humanisti. Down River Vashka oli vuoden mittainen projekti, jota varten Tristan matkusti Komin tasavaltaan kielitieteilijän Niko Partasen kanssa.

monikielisyys_kaivo_NeeaEloranta

Alustusten välissä keskusteltiin pienryhmissä muun muassa siitä, miten monikielisyyttä voidaan edistää.

Kuvat: Neea Eloranta


Jaa tämä : Twitter | Facebook | Sähköposti